MEDIA. På Facebook finns det sidor som sprider ”nidbilder, fördomar och rasism”. Detta kan en grupp påstådda ”antirasister” inte acceptera och nu har man lyckats stänga ner ett 30-tal sidor som man inte gillar.

”Antirasister” har organiserat sig i en hemlig Facebook-grupp och har enligt grundaren Behrang Kianzad i skrivande stund cirka 500 medlemmar. För att få Facebook att plocka bort sidor som de av olika skäl ogillar och som de menar ”sprider hat” så massanmäler medlemmarna i gruppen de olika sidorna till Facebook för att falskeligen skapa intrycket av att det finns en massiv opinion emot dessa.

Maria Svensson som är medlem i gruppen, säger i en okritisk hyllningsartikel i SVT att ”de som vill sprida hat och hetsa mot folkgrupper blivit mer sofistikerade” och pekar på sidor som kritiserar islam eller som uppmanar till fortsatt användning av ordet negerboll, något som för Maria är oacceptabelt och hatiskt.

– Heter man något tydligt som ”Vi hatar invandrare” då stängs det ner. Så man är lite mer taktisk, inriktar sig på traditioner, religioner och bakverk som ”negerbollar”.

Både Kianzad och Maria Svensson är samtidigt upprörda över att det tar så lång tid för Facebook att stänga ner de olika sidorna och att det krävs att många anmäler dem samtidigt för att Facebook ska agera. Som exempel på oacceptabelt och hatiskt material som borde raderas anger SVT information från det numer nedlagda Svenskarnas parti, utan att ange andra skäl än att partiet var ”nazistiskt”.

Företrädare för den yttrandefrihetshatande gruppen påstår sig också vara övertygade om att dessa sidor med offentlig kritik mot religion, invandring och namn på bakverk kan leda till att främlingar attackeras och misshandlas.

Källa:
De får bort hatet från Facebook


  • Publicerad:
    2015-05-28 20:00