INRIKES Via videolänk höll Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj under torsdagen ett tal för riksdagen. Presidenten tackade Sverige för allt stöd men krävde också mer.

Som utannonserat höll Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj under torsdagen ett tal för den svenska riksdagen. Zelenskyj var med via videolänk, där han uttryckte tacksamhet för det stöd som han fått av den svenska regimen.

— Färgerna blå och gult är kanske de mest populära färgerna i världen nu. De associeras med frihet, värdighet och rättvisa. Därför är det inte alls ologiskt att Sverige är ett av de länder som gett Ukraina mest stöd i världen, sa Zelenskyj bland annat.

Den ukrainske presidenten lovade också att de miljontals flyktingar som strömmat ut från Ukraina sedan kriget började kommer att återvända så fort kriget är över.

— Tusentals bostäder har förstörts. 10 miljoner som är på flykt. Jag vet att de ukrainska flyktingarna kommer återvända, så snart Ryssland lämnar vårt land.

Trots de historiskt kraftfulla sanktionerna som riktats inte bara mot Ryssland utan även mot det ryska folket krävde Zelenskyj dessutom återigen ännu hårdare tag mot Ryssland.

— Man måste utnyttja de möjligheter som finns. Den fria världen måste agera.

Efteråt var Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) märkbart betagen av framträdandet. Till Aftonbladet berättar hon vad som gjorde starkast intryck.

— Hans ögon, uttryck och sorgen som han känner. Har träffat honom flera gånger genom OSSE och han är en person som vet vad han vill. Ingen man stryker medhårs.