NORDEN. Den 16-åriga flicka som greps i Danmark misstänkt för terrorbrott i början av 2016 har suttit häktad i över ett år och kommer nu att åtalas.

Det var den 13 januari 2016 som den då 15-åriga flickan kunde gripas misstänkt för terrorbrott efter att personer i hennes närhet kontaktat polisen och uttryckt oro över uttalanden som flickan gjort på sociala medier där hon bland annat uttalat stöd för jihad. Flickan hade under hösten konverterat till Islam och efter det även lagt ut bilder där hon poserat med vapen.

Polisen genomförde då en husrannsakan i flickans hem i Kundby på norra Själland där man bland annat hittade manualer och ingredienser för tillverkning av det instabila sprängämnet TATP, samma sprängämne som användes vid terrorattackerna i Bryssel i mars 2016, Paris i november 2015 och London i juli 2005.

Sprängämnet skulle enligt polisens förundersökning användas för ett attentat mot flickans skola i Fårevejle den 8 januari då det skulle hållas en stor fest. Attentatet uteblev dock, troligen eftersom flickan inte fick någon konkret order att agera menar åklagaren. Flickan kommer även att åtalas för att ha planerat ett sprängdåd mot den judiska privatskolan Carolinaskolan i Köpenhamn.

Tidigare har även en 24-årig man från Syrien, som beskrivs som flickans ”bäste vän”, suttit häktad misstänkt för inblandning i de planerade terrordåden. Han släpptes den 10 februari då han inte längre var misstänkt för brott. Den 16-åriga flickan kommer nu att åtalas för terrorbrott vilket i Danmark kan ge upp till livstids fängelse.

Källa:

16-årig flicka åtalas för terrorbrott


  • Publicerad:
    2017-02-18 06:15