TYSKLAND. Polisen grep under natten och morgonen flera personer i den tyska delstaten Hessen. Tillslaget var riktat mot en terrorcell under ledning av en 36-årig tunisier som planerat ett stort terrordåd i Tyskland.

polizei

Över 1000 poliser deltog i nattens razzior som planerats i flera månader. Ett stort antal bostäder, företag och moskéer genomsöktes i Frankfurt am Main, Offenbach am Main, Darmstadt, Limburg och Wiesbaden samt andra platser i delstaten Hessen.

Tillslaget var främst riktat den 36-årige tunisier som misstänks för attacken mot Bardo-museet i Tunis 2015 då 23 turister dödades. Även misstänkt för attacken mot gränsstaden Ben Guerdane i mars 2016 där 13 poliser och 7 civila dog.

Den huvudmisstänkte tunisiern uppges ha gripits utan motstånd. Även 16 personer mellan 16-46 år fanns på polisens lista över misstänkta. Men det är okänt hur många av dessa som gripits.

Tunisiern hade befunnit sig i Tyskland från 2003 till 2013 och sedan återvänt som så kallad asylsökande 2015. Vid återvändandet ska han ha rekryterat muslimer till terrororganisationen IS samt byggt upp ett nätverk med syftet att utföra en terrorattack i Tyskland.

Det ska inte ha handlat om någon direkt fara. Den planerade terrorattacken ska ha varit på ett tidigt stadium och inget specifikt mål ska ha varit utpekat.

— Det här handlade inte om att förhindra en omedelbart förestående attack, utan säkerhetsstyrkor i Hesse gjorde ett tidigt tillslag för att skydda medborgare från hot, säger Peter Beuth, inrikesminister i Hessen.

Enligt Beuth ska poliserna ha förstört ett utbrett salafistiskt nätverk.

Källa:
Flera gripna i jättelikt antiterrortillslag


  • Publicerad:
    2017-02-01 13:20