MASSINVANDRINGEN. I ett antal gryningsräder mot asylboenden i Tyskland, där hundratals poliser deltog, kunde tre misstänkta terrorister gripas och ”omfattande material” beslagtas.

Germany

Gryningsräderna utfördes av tvåhundra poliser i den tyska delstaten Schleswig-Holstein som gränsar mot Danmark. Förutom att ha beslagtagit ”omfattande material” lyckades även polisen gripa tre utlänningar som misstänks ha förberett terrordåd.

De gripna är tre män i åldrarna 17, 18 och 26 år. De ska under oktober förra året ha tagit sig till Tyskland genom Turkiet och Grekland med falska syriska pass. 17-åringen misstänks ha fått vapen- och sprängämnesträning hos Islamska staten i det syriska området al-Raqqa.

Kopplingar till dåden i Paris

Enligt en tysk åklagare har de fått preparerade mobiltelefoner, falska pass och tusentals dollar av en gemensam uppdragsgivare. Om de skulle agera en så kallad sovande terrorcell eller om de redan hade planerat terrordåd är ännu oklart.

Attacken i Paris i november förra året.

Attacken i Paris i november förra året.

Enligt landets inrikesminister Thomas de Maiziere kan de tre männen ha kopplingar till gärningsmännen som mördade 130 personer i Paris i november. Misstankarna grundas både på att man använt sig av samma människosmugglare, men även att de falska passen tryckts av samma personer som gjort pass till terroristerna i Paris.

— Det finns all anledning att tro att samma människosmugglingsgrupp som användes av Paris-gärningsmännen också tog de tre männen som greps till Tyskland, säger han.

Den tyska säkerhetspolisen har haft de tre männen under uppsikt under flertalet månader innan man valde att slå till.

Källa:

Tre IS-misstänkta gripna i Tyskland


  • Publicerad:
    2016-09-13 19:50