BROTT. Hovrätten fastställer domen mot den 21-årige asylsökare från Afghanistan som knivdödade en annan asylsökare i Ljusne förra året. Mannen döms till fängelse i 3 år och 9 månader för grov misshandel och vållande till annans död.

Dommerhammer-topjpg-460x260

Den 21-årige asylsökaren Sabor Sakhizada (19950283-0319) från Afghanistan har dömts av hovrätten till fängelse i tre år och nio månader och utvisning i tio år för grov misshandel och vållande till annans död.

Det var den 13 februari förra året som afghanen Sakhizada tillsammans med flera andra invandrare gick till angrepp mot en grupp asylsökare på Bruksgatan i Ljusne i Söderhamns kommun. Sakhizada och hans vänner var beväpnade med knivar och bollträn och under bråket ska asylsökaren Mohammad Abasi ha mottagit ett flertal knivhugg och slag, som han senare avled av. Även tre andra personer skadades. I domen står det:

Sabor Sakhizada har tillsammans och i samförstånd med andra dödat Mohammad Abasi genom att tilldela honom flera knivhugg, varav ett mot det vänstra låret, två mot vänstra sidan av bröstet, ett mot vänstra axeln/nacken och ett mot högra handen samt genom att slå flera slag mot kroppen och huvudet på Mohammed Abasi med ett slagträ.

Två av Sakhizadas vänner lämnade Sverige efter bråket medan Sakhizada själv greps och häktades. Tingsrätten dömde honom till fängelse i tre år och nio månader samt till tio års utvisning för grov misshandel och vållande till annans död. En dom som hovrätten nu har slagit fast. I domen står det:

Misshandeln bör bedömas som grov eftersom den var livsfarlig, Mohammad Abasi tillfogades svår kroppsskada och då Sabor Sakhizada vid gärningen visat särskild hänsynslöshet och råhet då gärningen utförts med kniv och slagträ. Vållande till annans död bör bedömas som grovt brott eftersom gärningen innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag då döden orsakats genom grov misshandel som förövats med kniv.

En annan invandrare som åtalades för delaktighet i misshandeln frikändes helt och hållet.

Källor:
Mål nr: B 290-16
Fängelse och utvisning efter Ljusnemordet


  • Publicerad:
    2017-01-03 11:20