INRIKES. Under söndagskvällen larmades personal från tre brandstationer till mellan tre och fyra brandhärdar i skogen mellan Fliseryd och Ruda i östra Småland. Sedan april har det inträffat 40 skogsbränder i området, varav tio den senaste veckan.


Genrebild. Foto: Pixabay

Det är kommunerna Högsby och Mönsterås i östra Småland som drabbats av en våg av bränder utan någon naturlig förklaring så som blixtnedslag eller annat.

– Det är ofta inte bara en utan flera brandplatser som är spridda på olika sätt. Sedan har vi sett att bränderna är mer intensiva än vanliga skogsbränder och troligtvis har man använt sig av någon vätska, säger kommunernas räddningschef Ingemar Idh.

En av bränderna startades 50 meter från ett hus, där de boende upptäckte en kraftig brand i en stor rishög på ett kalhygge, alldeles i närheten av bostaden.

– Hade vi sovit vet man inte vad som hade hänt, säger kvinnan som slog larm.

– Jag är orolig. Tidigare har det varit längre in i skogen. Det närmar sig nu, säger kvinnans granne.

Under söndagen brann det på nytt på flera platser. Personal från tre brandstationer larmades till tre och fyra brandhärdar i skogen mellan Fliseryd och Ruda.

Polisen vädjar nu om tips från allmänheten.

Har du gjort några iakttagelser i anslutning till bränderna eller har du hört något? All information är viktig för oss och kan vara avgörande”, skriver polisen.

Källor:
Flera nya skogsbränder mellan Fliseryd och Ruda
40 anlagda bränder i Småland
Polisen söker pyroman i extrema sommarvärmen


  • Publicerad:
    2019-07-29 17:30