MASSINVANDRING. Massinvandringens kostnader för samhället ökar i allt större takt. Kommunerna tvingas nu placera ”flyktingar” i dyra lägenheter eftersom det inte finns några andra bostäder. Det Wallenbergägda företaget Aleris tar till exempel 60 000 kronor i månaden för att inhysa ett ensamkommande ”flyktingbarn”.

De svenska kommunerna är i dagsläget desperata efter att hitta lägenheter för ”flyktingar”. Med tanke på den stora bostadsbristen i Sverige har kommunerna inget lätt jobb framför sig när det kommer till att hitta bostäder till nyanlända invandrare från tredje världen. Kommunerna tvingas nu placera flyktingar i lägenheter som går över deras budget med råge.

Ett företag som är stora på området för så kallade ensamkommande flyktingbarn är Aleris som ägs av Wallenbergbolaget Investor. Om Aleris ska hyra ut en så kallad utslussningslägenhet i Mölndal i Göteborg, så kostar det 2 020 kronor per dygn, alltså hela 60 600 kronor per månad, för kommunen att placera en flykting där. Veronica Tindvall är enhetschef på enheten ensamkommande unga i Göteborg kommun och anser att Aleris priser inte är rimliga.

— Det är inte riktigt rimligt att det kostar 60 000 om hyran på lägenheten är 5 000. Vad är det som kostar så mycket kan man undra, säger hon.

Men enligt Isabel Andersson, som är verksamhetschef för Aleris boenden för ensamkommande flyktingbarn, är priset rimligt.

— Alla omkostnader ingår, som boende, mat, kläder, fritid, att hitta en eventuell praktikplats för den som inte går i skolan samt coachens arbetstid med den unge. Inklusive telefonberedskap dygnet runt, säger hon.

Nedan följer en lista på priser som olika företag tar för utslussningslägenheter:

Aleris: 60 600 kr/månad (2 020 kr/dygn)
Positivum: 53 700 kr/månad (1 790 kr/dygn)
Steget Vidare: 88 500 kr/månad (2 950 kr/dygn)
Individia: 68 850 kr/månad (2 295 kr/dygn)

Pris per person och månad. Dygnspris inom parentes.

Källa:
Lägenhet till flykting – för 60 000 i månaden


  • Publicerad:
    2015-09-30 17:35