SKÅNE. En ny era i svenskt invandrarmottagande har sett dagens ljus. Nu planeras en enorm kåkstad utanför Kristianstad med kapacitet för 40 000 invandrare.

Rinkabyfältet tidigare. Här är det dock inga flyktingtält på bild

Rinkabyfältet tidigare. Här är det dock inga flyktingtält på bild.

Igår skrev Nordfront om det planerade tältlägret i Kramfors med plats för 2000 invandrare. Nu visar det sig att detta tältläger bleknar i jämförelse med vad som komma skall: En gigantisk kåkstad med kapacitet för 40 000 invandrare.

Det är Migrationsverket Region Syd som just nu håller på och förhandlar med Försvarsmakten om att få använda Rinkabyfältet utanför Kristianstad till en enorm flyktingförläggning.

Enligt Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson kommer så kallade prefabhus att användas i lägret, förproducerade enklare hus. Bengtsson anser att det är viktigt att ”tänka utanför lådan”:

— Vi har gått ut med en framställan till Försvarsmakten om vi eventuellt kan använda oss av Rinkabyfältet. Vi vill ha en beredskap ifall det skulle behövas och det är viktigt att vi tänker i andra lösningar än de vi har idag, säger han.

Egentligen är dessa planer inte helt nya – beslutet om Rinkabyfältet fattades redan i slutet av augusti av  Jan-Olov Wallin, biträdande operativ chef vid Migrationsverkets enhet för operativ verksamhet. Det är dock inte förrän nu det kommit till allmänhetens kännedom.

Mjukstartar med 10 000
Till en början kommer lägret att byggas med en kapacitet för 10 000 personer, en kapacitet som kommer att kunna utökas till maximalt 40 000 personer.

Att lägret kommer att behöva utökas råder det knappast några tvivel om – just nu väller det in över 7000 asylsökande varje vecka.

Försvarsmakten väntas ge beslut om Rinkabyfältet i slutet av veckan. Försvarsmaktens presschef Philip Simon förklarar dock att om beslutet går igenom måste invånarna i lägret samsas med övrig verksamhet:

— Vi har militär verksamhet i området och den kommet att intensifieras nästa år. Vi tittar på om vi kan hitta en lösning. Det finns ju flera sätt att skära en tårta, säger han.

Hur de drygt 800 invånarna i den närliggande byn Rinkaby ställer sig till allt detta framgår inte.

Källor:
Försvaret: Besked om Rinkabyfältet denna vecka
The Rinkabyfältet Refugeecamp, Kristianstad, Sweden


  • Publicerad:
    2015-09-29 17:01