INVASION. Omkring 70 småbåtar och tio mindre fartyg fyllda med ”flyktingar” har den senaste veckan vågat sig på att korsa havet mellan Libyen och Italien. Det är över 15 båtar per dag och enligt överlevare så har cirka 700 främlingar satt livet till.

Sommaren har anlänt i södra Europa och många lycksökare väntar på deras tur att korsa Medelhavet. Under en åttadagarsperiod ska uppskattningsvis 13 000 främlingar ha försökt ta sig från Libyen till Italien. De kommer i allt från små roddbåtar till större fiskebåtar.

Över 700 ”flyktningar” rapporteras nu ha omkommit sedan i onsdags och den italienska kustbevakningen har räddat cirka 10 000 av dem. I en speciellt brutal kapsejsning som inträffade under torsdagmorgonen vittnar överlevare om att 500 drunknade och om en kvinna som blev av med huvudet.

— Den första båten, bar 500 människor, bärgade den andra båten, som också bar 500 personer. Men den andra båten började sjunka. Några försökte simma till den första båten, några tog tag i repet som bärgade båten, säger Giovanna Di Benedetto, talesman för Rädda Barnen i Sicilien.

Enligt de överlevande ska kaptenen från den första båten ha kapat linan mellan båtarna. Linan svingades tillbaka och kapade huvudet på en kvinna samtidigt som den andra båten snabbt sjönk med passagerarna kvar i lasten.

Sedan Turkiet börjat förhandlingar med EU så har invällarna börjat leta nya vägar in till Europa. 46 000 har redan anlänt på Italiens stränder under 2016 och det varma vädret kommer troligtvis att orsaka en stadig eskalering på invasionen.

Källor:
More than 700 migrants feared dead in three Mediterranean sinkings
Forty children drown as shipwrecks claim up to 700, survivors say


  • Publicerad:
    2016-05-29 22:50