UTRIKES. En smugglarbåt full med afghaner på väg till Europa sjönk utanför Turkiets kust under tisdagsmorgonen. Medan den turkiska kustbevakningen lyckades rädda elva personer dog fyra i olyckan.

”Flyktingar” på Medelhavet. Arkivbild.

Sedan EU och Turkiet kommit överens om att skicka tillbaka alla så kallade flyktingar som når den grekiska ö-världen till Turkiet har drunkningsolyckorna på Medelhavet minskat.

Men under tisdagen har den turkiska kustbevakningen rapporterat att fyra afghaner – tre kvinnor och ett barn – under morgonen drunknat utanför landets kust samtidigt som man lyckade rädda elva när en smuggelbåt sjönk.

Enligt turkiska myndigheterna kom invadörerna från Afghanistan och Iran, men det är sedan tidigare känt att ”flyktingar” från Iran nästan uteslutande består av unga afghanska män som sedan flera år tillbaka etablerat sig i landet. Enligt en granskning som den judiskägda tidningen Expressen gjorde förra året uppger hälften av alla afghanska män som kommer till Sverige att de bott i snitt i 10 år i Iran, där de har tillgång till både gratis skola och sjukvård, innan de bestämt sig för att söka lyckan i Norden.

Källa:
Three women, baby die after migrant boat sinks off Turkey


  • Publicerad:
    2019-03-26 12:30