RYSSLAND För att bekämpa ”antisemitism och främlingsfientlighet” har det ryska nationalgardet ingått ett avtal med Rysslands ”Federationen av judiska samfund”.

Under de senaste åren har den ryska staten och rättsväsendet slagit ned på en rad judisk makt-grupper. Bland annat har den judiska lobbygruppen Jewish Agency drabbats, liksom den ryska motsvarigheten till Expo kallad ”Sova center”, som både beordrats att upplösa all verksamhet av ryska domstolar.

Moskvas tidigare chefsrabbin Pinchas Goldschmidt, som flydde till Israel 2022, har avslöjat att rysk säkerhetstjänst infiltrerar judiska grupper i syfte att kontrollera dem. Han har också uppmanat judar att fly Ryssland ”innan det är för sent”.

Men nu har det ryska nationalgardet Rosgvardija ingått något slags avtal med judisk makt-gruppen ”Federationen av judiska samfund”, som opererar i Ryssland. Rosgvardija uppger att den typen av avtal är viktiga för att säkra ”inter-etnisk och inter-religiös sammanhållning i landet”, rapporterar RT.

Enligt Rosgvardija pressavdelning ska man hjälpa judisk makt-gruppen att ”bekämpa främlingsfientlighet och antisemitism”, men det framgår inte exakt hur nationalgardet ska göra detta.