MASSINVANDRINGEN. Tiotusentals afghaner som uppehåller sig i Europa kan komma att skickas hem efter ett nytt avtal med Afghanistan.

Omid Mahmoudi, personen bakom ”skäggbarnsförbundet” i Sverige, är en av kritikerna till EU:s planer.

Omid Mahmoudi, personen bakom ”skäggbarnsförbundet” i Sverige, är en av kritikerna till EU:s planer.

Det är inte bara det svenska Migrationsverket som har gjort bedömningen att det är säkert att återvända till Afghanistan. Nu har den Europeiska unionen beslutat att tiotusentals afghaner ska skickas hem. Av de 213 000 afghaner som kom till Europa under förra året kan omkring 80 000 personer att skickas hem igen. De flesta afghanerna hade Sverige och Tyskland som mål när de tog sig till Europa och i Sverige kan uppemot 25 000 personer utvisas.

Hittills har Afghanistan vägrat att ta emot personer som skickas tillbaka mot sin vilja, men ett nytt avtal med landet kan komma att ändra på den saken. Utlänningarna ska mot sin vilja kunna skickas tillbaka med chartrade flygplan och man ska även bygga en speciell terminal på flygplatsen i Kabul för ändamålet.

Vissa så kallade människorättsorganisationer uppges vara negativt inställda till planerna och man menar att EU kan komma att hota med indragna bistånd om inte Afghanistan fullföljer planen. Vidare menar man också att Afghanistan inte kan ge sina landsmän ett bra mottagande.

— Jag förstår inte hur Afghanistan ska kunna ordna ett bra mottagande för de unga människor som återsänds, säger Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare Anna Karin Johansson.

Källa:

Afghaner kan skickas hem med tvång


  • Publicerad:
    2016-10-03 19:30