Dagens datum 8 januari Det sydafrikanska partiet ANC grundas under namnet South African Native National Congress.

Denna dag år 1912 i staden Bloemfontein, Sydafrika, bildar John Langalibalele Dube och Pixley ka Isaka Seme det sydafrikanska partiet SANNC (South African Native National Congress). SANNC ansåg att landets svarta befolkning hade för lite politiskt inflytande och var orättvist behandlade. Målet var bland annat att skapa ett “icke-rasistiskt” och “demokratiskt” Sydafrika samt utjämna sociala och ekonomiska skillnader i landet.

År 1923 bytte man till sitt nuvarande namn ANC (African National Congress). Det har inte varit någon hemlighet att det finns ett starkt kommunistiskt inslag i ANC. Redan år 1927 föreslog partiets ordförande, Josiah Tshangana Gumede, ett samarbete med kommunisterna i ett försök att vitalisera organisationen. Enligt Sydafrikas regering uppgav man att 23 av de 30 medlemmarna i ANC:s nationella exekutiva kommitté ”har haft eller har någon typ av anknytning eller medlemskap i det sydafrikanska kommunistpartiet”.

Nelson Mandela (vänster) tillsammans med Joe Slovo (höger).

Bland dessa kommittémedlemmar fanns juden Joe Slovo (egentligen Yossel Mashel Slovo), som var ideologisk talesman för ANC och ordförande i det Moskvatrogna SACP (South African Communist Party). Partiet såg som sin roll att verka i ett folkfrontssamarbete med ANC som skulle bana väg för ett Sydafrika under kommunistiskt herravälde.

Under denna tid beslöt ANC att gå in för väpnad kamp. En väpnad kommunistisk gren, Umkhonto we Sizwe (Nationens spjut) upprättades 1961 av bland andra Nelson Mandela och Joe Slovo som var tredje man i befälsgrad. Så småningom övergick man från gerillastrid till terrorism.

Till en början inriktade man sig på attacker och sabotage mot myndigheter men kort därefter också på civila, särskilt vita. Året därpå arresterades Nelson Mandela och flera andra ANC-ledare och dömdes 1964 för terrorism till livstids fängelse på Robben Island.

I den kontroversiella sången sjunger ANC-anhängarna ”Döda Boern – Döda farmarna”

Idag råder stor fattigdom, arbetslöshet och gängkriminalitet under ANC:s styre. Våldtäkter och mord, särskilt mot vita, är vanligt förekommande i det land där huvudstaden Johannesburg anses vara den farligaste staden i världen. Vita diskrimineras helt lagligt och har till exempel inte ens rätt att äga sina egna företag i städer där de vita är i majoritet. Något icke-rasistisk och demokratiskt Sydafrika har alltså ANC inte varit i närheten av att skapa. Vissa svarta menar att de hade det bättre under Apartheid-tiden.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-01-08.