ABSURDISTAN. Åklagaren i fallet med Facebookvåldtäkten har tagit tillbaka sin yrkan om utvisning av två av de åtalade. De kommer således att få fortsätta att bo i Sverige även om de döms.

I tisdags hölls den sista rättegångsdagen i fallet med den uppmärksammade Facebookvåldtäkten i Uppsala. Chefsåklagare Magnus Berggren tog under dagen helt plötsligt tillbaka kravet om utvisning av de två afghanske männen som åtalades för att ha våldtagit kvinnan, samtidigt som de filmade händelsen och sände den live på Facebook. Advokat Stefan Wallin som försvarar den 21-årige afghanen ansåg att det var ”ett klokt beslut”.

De två männen som åtalas för våldtäkt, Maysam Afshar och Reza Mohammed Ahmadi, ska ha kommit till Sverige som flyktingbarn när de var under femton år, förklarade advokat Wallin. Han anser därmed att utvisning inte är ett klokt beslut. Båda två har dock afghanskt medborgarskap, samtidigt som de saknar svenskt.

Åklagare Pontus Melander hade ursprungligen lagt fram kravet på utvisning av de två våldtäktsmisstänkta afghanerna, men detta togs alltså tillbaka av hans kollega och chef Magnus Berggren.

Den tredje åtalade, en iransk invandrare vid namn Emil Lemon Khodagholi, åtalas för medhjälp till våldtäkt, alternativt underlåtenhet att avslöja våldtäkt, och även för grovt förtal för att ha spridit filmen via Facebook. Han är den äldste av de tre misstänkta och har svenskt medborgarskap, vilket gör att han inte kan utvisas enligt svensk lag.

Khodagholis advokat Andreas Welin tycks under rättegången ha tryckt på att hans klient är förståndshandikappet och därmed bör frikännas.

— Det här var ett väldigt hastigt förlopp. Min klient har ett konstaterat begåvningshandikapp. Han har inte hängt med eller förstått innebörden av vad som händer. Man kan inte ha uppsåt till en brottslig gärning om man inte förstår vad som sker. Har det hänt någonting som han skulle främjat genom sitt agerande eller låtit bli att avslöja så har han ändå inte förstått det, förklarade Welin.

De misstänkta kommer att sitta häktade fram till den 25 april då dom förkunnas i fallet.

Källor:
Afghanerne bak Facebook-voldtekten blir ikke utvist fra Sverige
Åklagaren bestrider yrkandet om utvisning: ”Ett klokt beslut”


  • Publicerad:
    2017-04-14 17:05