INRIKES. Uppemot hälften av Sveriges befolkning räknar med att tvingas fortsätta arbeta efter 65 års ålder och bland åldersgruppen 18-29 år är siffran ännu högre. 

4768055

Enligt en undersökning från tjänstepensionsbolaget Collectum har allt fler svenskar kommit till insikt om att få gå i pension vid 65 års ålder är ett minne blott. 50 procent av de tillfrågade räknar med att de kommer att tvingas fortsätta arbeta efter att ha uppnått dagens pensionsålder. För fem år sedan var det bara 26 procent som trodde att de kommer jobba efter 65 års ålder.

Bland dagens ungdomar i åldrarna 18-29 är det 60 procent som ser det som mycket troligt att de kommer vara ute i arbetslivet efter 65 års ålder. Siffran bland 50-60-åringarna ligger på 33 procent.

— Det är markant hur många av de yngre som tagit till sig den massiva informationen om att det gäller att jobba efter 65, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert hos Collectum.

Carlsson fortsätter med att säga att samhället kommer att förändras en hel del innan dagens ungdomar uppnått pensionsålder utan att nämna elefanten i rummet. 

Nämligen att en allt mindre arbetande skara ska försörja en allt större växande skara främmande folkslag som tar sig till Sverige vilket givetvis kommer att påverka utgången av hur det framtida pensionssystemet kommer att utformas.

Källa:
Unga är inställda på långt arbetsliv


  • Publicerad:
    2016-12-28 08:30