INRIKES. Många pensionärer klarar sig inte på sina låga pensioner, utan måste panta tomburkar för att kunna köpa mat. Eivor, 84 år, är en av dem.

Tomburkar är en del av många pensionärers vardag och en förutsättning för att kunna köpa mat. Foto: Pixabay (Public Domain).

Eivor Nilsson, 84 år, har arbetat sedan hon var 14 år och måste nu panta burkar för att försörja sig. Pensionen räcker inte till utan liksom många andra pensionärer som arbetat hela livet är hon beroende av en extrainkomst i form av pantburkar för att klara sig.

Eivor arbetade under de sista 34 åren fram till sin pension som busschaufför i Malmö. Hon arbetade skift under alla åren, från 03.20 på morgonen till 01.20 på natten.

Innan hon fick arbete som busschaufför försörjde hon sig bland annat som städerska och hushållerska. Hon har långa tider levt som ensamstående mamma med sina barn.

Efter att hennes make – en kriminalinspektör från Norrland – dog efter att de levt 30 år tillsammans, så blev det svårare att klara sig för Eivor som precis blivit pensionär.

— Jag fick bita ihop, flytta till en mindre lägenhet, göra mig av med bil och börja samla tomburkar, berättar Eivor.

Hon berättar också att hon aldrig mer kommer att köpa kläder eller något till sitt hem.

— Jag har allt jag behöver. Och det håller nog min livstid.

Varje morgon tar hon en tre kilometers vandring på Malmös kyrkogårdar för att leta tomburkar.

— Ibland hittar jag så många burkar att det täcker inköpen av mina dagligvaror, säger hon.

Eivor har fått avslag på bostadstillägg, men har i dagarna provat att söka på nytt.

Källa:
Eivor, 84, letar burkar för att kunna köpa mat


  • Publicerad:
    2020-02-27 14:10