HÄLSA. Enligt ett amerikansk forskarlag har användandet av drogen Marijuana stor inverkan på en persons IQ-nivå och beteende.

cannabis

Forskare har länge debatterat hurvida användandet av marijuana har någon inverkan på hjärnans hälsa. Nu menar ett amerikanskt forskarlag att bland annat den så kallade gråa hjärnsubstansen minskar och att det till slut leder till minskad IQ.

Enligt studien minskar den gråa hjärnsubstansen hos personer som använder marijuana minst tre gånger per dag, hjärnan försöker då kompensera för skadorna genom att förbättra nervcellernas konnektivitet. Det är först efter sex till åtta år som skadorna visar sig.

— Resultaten tyder på en ökad konnektivitet hos hjärncellerna, både strukturellt och funktionellt som kompenserar för förluster av grå hjärnmassa. Så småningom börjar hjärnans signaler eller ”nätverket” i hjärnan försämras efter långvarig marijuanaanvändning, menar Sina Aslan som är en av forskarna bakom studien.

Användandet av drogen uppges även påverka den Orbifrontala hjärnbarken vilket leder till att personen får minskad social kompetens, dåligt språkbruk samt blir översexuell.

Studien utfördes på 48 användare av drogen och 62 personer som inte använde marijuana i åldrarna 20 till 36 år. Forskarna jämförde bilder på hjärnan från magnetisk resonanstomografi. Forskarna tog i studien hänsyn till ålder, kön, etnicitet samt alkohol- och tobaksvanor.

Källa:
Cannabis shrinks brain? Study says pot abuse damages IQ


  • Publicerad:
    2014-11-11 19:30