UTRIKES. Två amerikanska stridsflygplan hotade ett iranskt passagerarflygplan i syriskt luftrum. Passagerare i planet har fått lindriga skador och Iran lämnar ett formellt klagomål till FN. 

Genrebild. Foto: CC public domain.

Två amerikanska stridsflygplan hotade ett iranskt passagerarflygplan i luftrummet över Syrien. Stridsflygplanen flög så nära att den iranska piloten tvingades att gira för att undvika en kollision. Planets hastiga höjdförändring resulterade i att passagerare slog sig och fick lindriga skador.

En video inifrån planet visar hur passagerare blöder och plåstras om, en del av passagerarna har dessutom tagit på sig flytvästar. Passagerarflygplanet tillhör Mahan Air och var på väg mot Beirut från Teheran, skriver SVT Nyheter.

USA motiverar aggressionen med att de utförde en ”visuell inspektion” av passagerarflygplanet då man påstår att det flugit i luftrum ovanför den amerikanska militärbasen al-Tanf i Syrien. Samtidigt hävdar USA och Israel att det iranska flygplanet transporterar vapen till den Iranstödda gerillan i Syrien.

Enligt amerikanska myndigheter ska ”inspektionen” ha följt gällande regler och stridsflygplanen ska ha hållit sig på 1000 meters avstånd. Iranska myndigheter menar tvärtom att amerikanerna ville trakassera det iranska planet och kallade det för en terrorhandling.

Iran lämnade sedermera in ett formellt klagomål till FN:s flygsäkerhetsorgan, ICAO.


  • Publicerad:
    2020-07-24 21:05