UTRIKES. Amy Coney Barrett i USA:s högsta domstol innebär en triumf för neokonservativa republikaner.

Amy Coney Barrett. Yngst någonsin i USA:s HD. Foto: Bing CC/City University of New York.

På måndagen valdes som väntat republikanen Amy Coney Barrett in i USA:s högsta domstol. Hon är med sina 48 år den yngsta någonsin, och eftersom domare i HD innehar sina poster på livstid, kan Barrett komma att bli en viktig figur för kommande lagstiftning i USA.

Själva insvärjningsceremonin hölls på tisdagen i en för utomstående stängd ceremoni vid Högsta domstolen.

Inte en enda demokrat stödde Barrett. Det gör att detta är första gången på länge som en kandidat godkändes av senaten utan en enda röst från det parti som inte sitter i Vita huset.

De neokonservativa republikanerna ville skynda på invalet av henne, innan presidentvalet 3 november. Officiellt nominerades hon 26 september, så detta är det snabbaste tillsättandet av en domare till HD, någonsin.

Neokonservativa Fox News skriver att den snabba processen var ett tungt skäl till att inga demokrater stödde henne. Principiellt ville republikanerna inte riskera att förlora sitt övertag, om demokraternas presidentkandidat Joe Biden trots allt skulle vinna mot Donald Trump i valet.

Men det snabba förfarandet bryter inte på något sätt mot lagar eller förordningar, vilket en del demokrater har hävdat i syfte att stoppa utnämningen av ännu en konservativ domare.

För att råda bot på problemet med republikansk övervikt i HD, vill Demokraterna öka antalet ledamöter i HD, och det kan komma att bli en politisk fråga om nästa administration blir en Harris-Biden administration.

Men det verkar vara mest politiker som är kritiska till valet av Barrett. Enligt opinionsundersökningar ville visserligen de flesta demokrater att man skulle vänta med utnämningen tills efter valet, men Barretts person kritiseras inte för det. De flesta amerikaner har enligt Fox News velat att Barrett skulle godkännas som domare.

På sociala medier klagar judar dock högljutt över att katoliken Amy Coney Barrett har tillträtt HD. Nu kommer piskorna att vina över homosexuella och rekreationsabortförespråkare, tror många. En och annan jude tycker att det är bra, för då kommer folk att få upp ögonen för ”avgudareligionen” kristendomens sanna natur.

Många religiösa judar förutspår också att kristendomen kommer att uppvisa sitt fula ansikte med mer makt i HD. Barretts företrädare, judinnan Ruth Bader Ginsburgs judiska tänkande i juridiska frågor, har dock nästan uteslutande hyllats i amerikansk press.

Men Jewish Telegraphic Agency skrev för en vecka sedan att judar inte ska oroa sig, för Amy Coney Barrett har i hela sin karriär arbetat för judiska intressen, och hon har kontakt med Chabad lubavitch och ortodoxa judar från samma kretsar som Donald Trump nyligen offentligen tackade för deras stöd till honom.


  • Publicerad:
    2020-10-27 18:00