VÄNSTEREXTREMISM. En antirasist som misshandlades av en AFA-medlem under en motdemonstration mot SvP förra året talar idag ut i Expressen. Nordfront har namnet på vänsterextremisten som åtalas för misshandeln.

misshandel

Det var den 30 augusti under valrörelsen förra året som Svenskarnas parti anordnade en demonstration i Stockholm. Demonstrationen gick bland annat genom Kungsträdgården och där hade yttrandefrihetshatande vänsterextremister samlats för att störa och angripa demonstrationen.

Hannes Lundholm, 33, deltog i motdemonstrationen mot Svenskarnas parti och blev misshandlad av andra motdemonstranter.

— Jag är ju vänsteranhängare. Jag kom hit som alla andra för att protestera mot Svenskarnas parti, säger han till Expressen som har träffat honom i Kungsträdgården ett år efter motdemonstrationen.

När Antifascistisk aktion (AFA) och Revolutionära fronten (RF) tillsammans med ett fåtal sympatisörer genomförde ett våldsamt upplopp mot polisen försökte Lundholm lugna ner sina meningsfränder.

— Jag blev så förbannad på dem för att de förstörde den här fina demonstrationen. Vi var barnfamiljer, pensionärer, vanliga vänsteraktivister och hippies. Det var en jättetrevlig, solig dag i en park där vi skulle protestera mot något som var uppenbart fel. Och så kommer de och förstör det, säger Lundholm om AFA och RF och fortsätter:

— Det smarta hade ju varit att backa och springa som alla andra, som klarade sig. Men jag gick fram mot dem och sa ungefär: ”era Afa-idioter, vad håller ni på med?” Sen blev det svart. Jag har inget som helst minne av vad som hände.

Det som hände var att en maskerad man gick fram till Lundholm och slog honom i ansiktet. Slaget fick Lundholm att falla till marken, slå huvudet i en gatsten och tappa medvetandet. Lundholm minns otydligt att han släpades från platsen och fördes sedan till S:t Görans sjukhus.

— Jag har ett ärr i huvudet efter att jag slog i huvudet i gatstenen. Jag fick lite lösa tänder och blåmärken, och så har jag den här minnesluckan som är lite obehaglig, säger Lundholm som i övrigt inte fick några bestående men efter misshandeln.

Lundholm menar att han nu insett att han haft en ”romantisk villfarelse” om att AFA och RF inte oprovocerat använder våld.

— Jag har varit på ganska många demonstrationer där de här grupperna har synts till. Men jag har aldrig sett dem initiera något, så jag har levt i en romantisk villfarelse att de inte är de som sätter i gång det, utan att de blir provocerade att använda våld. Nu vet jag att det inte är sant, säger han.

Den misstänkte
Det är Pablo Henrique Wikström (19911215-8614), som av Säpo pekas ut som medlem i AFA, som nu åtalas för misshandeln av Lundholm. Säpo skriver i en rapport följande om Wikström:

Wikström bedöms ingå i Afa sedan våren 2014. Till exempel kontrollerades Wikström tillsammans med ett 20-tal Afa-anhängare på väg till demonstrationen mot SvP i Jönköping den 1 maj 2014 och i Malmö den 23 augusti 2014. Wikström är dömd för två fall av misshandel (2008, 2010), grov misshandel, olaga hot, skadegörelse, våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman (2010).

Pablo Wikström. Klicka för större bild.

Pablo Wikström. Klicka för större bild.

Förutom misshandel och våldsamt upplopp åtalas Wikström för ringa vapenbrott. Han satt tidigare anhållen och häktad 14 dagar efter att utredningen mot honom tagit fart. Wikström är ej svensk medborgare, han är medborgare i Brasilien.

Interna konflikter inom extremvänstern
Uppgifter till Nordfront det senaste året tyder på att det pågår interna konflikter inom den utomparlamentariska vänstern där bland annat AFA har hamnat i konflikt med andra individer eller grupper. Expressen bekräftar nu denna bild och skriver bland annat följande om de interna konflikterna inom extremvänstern:

  • Den 6 juni misshandlades en ung kvinna i Huddinge. En 26-årig man, som enligt Säpo har en central roll i Afa, misstänks för misshandeln. Enligt uppgifter till Expressen var motivet till misshandeln att kvinnan, som är vänsteraktivist, uttryckt åsikter i sociala medier som Afa inte uppskattar.
  • En annan centralfigur i Afa, en 38-årig kvinna, misstänks för en misshandel i Göteborg. Även i det fallet var offren personer på vänsterkanten.

Expressen intervjuar också Anders Bergman, en ”expert” på vänster- och högerextremism, som mer eller mindre öppet säger att våldsvänsterns våld har varit positivt så länge det riktats mot invandringskritiker och nationella, men att det är mycket obehagligt att AFA börjat ge sig på andra ”antifascister”.

— Det har inte varit så vanligt förekommande. Däremot har man handgripligen attackerat sverigedemokrater och nazister. Om de nu börjar ge sig på andra antifascister är det en mycket obehaglig utveckling, säger Bergman.

Alla foton kommer från förundersökningsprotokollet från den aktuella utredningen. Nordfront kommer återkomma med fler artiklar baserade på material från denna FUP. Stöd Nordfronts granskningar av våldsvänstern genom att sprida artiklarna och stödprenumerera!


  • Publicerad:
    2015-08-26 12:30