MASSINVANDRING. Hotellet Skinnargården i Malung görs om till ett asylboende. Redan vid månadsskiftet förväntas boendet ta emot 200 flyktingar.

I torsdags fick Malung kommun information av Migrationsverket om att hotellet Skinnargården redan vid månadsskiftet kan stå öppet för att ta emot 200 flyktingar. Det hastiga beskedet var dock något som inte uppskattades av kommunen.

— Vi blev informerade av Migrationsverket först på torsdagen. Det kan man naturligtvis ha synpunkter på. Det hade varit bättre ifall vi fått information i god tid, och kunnat förbereda oss bättre, säger kommunalrådet Kurt Podgorski.

Maths Gyllenman, ägare till Skinnargården, säger till DT att han kontaktat kommunen vid flera tillfällen och informerat dessa om hans planer på att göra om hotellet till ett asylboende.

— Det är en möjlighet för oss att öka utnyttjandet av Skinnargården, och att hjälpa människor i nöd. Men först måste vi få klart ett avtal, säger Gyllenman.

Innan ett avtal skrivs under måste boendet genomgå en besiktning. Blir besiktningen godkänd kan ett avtal skrivas under och boendet kan då öppnas. Därefter kommer ett informationsmöte för allmänheten att hållas. Det kan dröja cirka två veckor tills det sker.

Skinnargården har 50 hotellrum i olika storlekar med totalt drygt 100 hotellbäddar men Gyllenman säger att det dessutom finns ett par större lägenheter samt konferensutrymmen, som man med vikväggar kan göra till sovsalar och då blir det uppåt 200 platser.

Några av de 200 asylsökandena ska vara barn och dessa kommer eventuellt att få skolplats.

— Vi undersöker möjligheten att erbjuda plats i skolorna. Kostnaden för detta kommer vi sedan att kunna söka statlig ersättning för, men det är ju väldigt kort tid för att kunna organisera detta på ett bra sätt, säger kommunalrådet Podgorski.

Källa:
Hotell i Malung blir asylboende


  • Publicerad:
    2014-10-12 22:45