GÖTEBORGSRÄTTEGÅNGEN. Efter det stora nederlaget för åklagare Jonas ”Sleepy Joe” Martinsson funderar han på att överklaga till hovrätten. Men han är inte överraskad över den friande domen.

Jonas ”Sleepy Joe” Martinsson. Foto: Nordfront.

Nordfront har idag kunnat rapportera om att inte en enda person kunde dömas för hets mot folkgrupp efter höstens uppmärksammade åsiktsrättegång i Göteborg. Åklagaren som väckte åtal, Jonas Martinsson, menade att demonstrationsdeltagare gjort sig skyldiga till brott bara genom att delta i demonstrationen, som han menade ”förde tankarna till 30- och 40-talets Tyskland”. Därmed valde han ut 16 personer som han åtalade för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp.

Den nedslagne Martinsson kommenterar utfallet till Expressen:

— Vi är väl inte direkt överraskade, det ligger i linje med hur vi har funderat inför åtal och under processen. Vi gör bedömningen att de gått över en gräns, men är det tillräckligt för att utgöra hets mot folkgrupp eller inte, man är ju inte överraskad på det viset att de kommit fram till den slutsatsen. Sen gör jag en annan bedömning fortfarande. Men eftersom jag väckte åtal så hade jag förväntat mig något annat, säger han.

Trots detta har han inte bestämt sig ännu huruvida han ska överklaga eller inte.

— Inte helt slutgiltigt, men med stor sannolikhet kommer vi göra det.

Även den judiska lobbygruppen Civil Rights Defenders, som ligger bakom anmälan mot demonstrationsdeltagarna, är besvikna:

— Vi är besvikna över att domstolen tolkar hatlagstiftningen snävt. Vi menar att domstolen borde ha gjort en bredare tolkning och bedömt att de olika handlingar som NMR utförde under demonstrationen utgjorde hets mot folkgrupp och därmed är olagliga, säger John Stauffer, så kallad chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Nu kräver judisk makt-förespråkaren att åklagare Martinsson överklagar.

— NMR:s aktiviteter sker på bekostnad av andras mänskliga rättigheter, de skrämmer såväl organisationer som individer till tystnad. Det är allvarliga konsekvenser och därför är det viktigt att rättsväsendet slår fast att deras handlingar är olagliga, säger John Stauffer.

Göteborgsdomen diskuterades tidigare idag i en extrainsatt Nordisk Radio-sändning med Nordisk Radio-chefen Fredrik Vejdeland, Nordiska motståndsrörelsens presstalesman Pär Öberg och Nordfronts nyhetsredaktör Simon Holmqvist.

Källor:
Fem nazister döms – efter upploppet
Nazister frias från anklagelser om hets mot folkgrupp


  • Publicerad:
    2019-10-25 14:00