POLITIK. Birgitta Ohlsson har meddelat att hon kommer att lämna riksdagspolitiken om hon inte lyckas utmanövrera Jan Björklund från partiledarposten i Liberalerna. Ohlsson säger sig vara ”redo” för att ta över rollen partiledare.

Birgitta Ohlsson

Nordfront rapporterade senast igår, torsdag, om att Liberalerna i Uppsala har dragit igång ett upprop efter att de krävt förnyelse inom partiet, vilket har fått flera andra lokalavdelningar att haka på. Ett av kraven är att partiledaren Jan Björklund byts ut och ersätts av sionisten Birgitta Ohlsson.

— Vi tror att Birgitta Ohlsson kan nå de yngre väljarna på ett annat sätt än vad Jan Björklund kan göra och att hon även har en politik som har den socialliberala prägel som vi vill att Liberalerna ska stå för, sa Malin Sjöberg-Högrell, länsordförande i Liberalerna i Uppsala, under torsdagen.

Flera andra lokalavdelningar ställer sig bakom förslaget om att nominera Ohlsson till ny partiledare. Liberalerna i Uppsala vill även byta ut partiets vice ordföranden och istället nominera europaparlamentarikern Cecilia Wikström som förste vice partiledare och riksdagsledamoten Christer Nylander till andre vice ordförande.

Nu har Birgitta Ohlsson själv gått ut och meddelat att hon vill ta över rollen som Liberalernas partiledare. Hon menar att det inte har varit aktuellt tidigare då hon inte känt sig ”redo” men att hon nu är det.

— Jag har känt att jag inte har varit redo tidigare, men nu har vi haft en period då Liberalerna gått tillbaka i så många opinionsmätningar, säger hon.

Ohlsson säger att om hon skulle ersätta Björklund som partiledare så vill hon ”kombinera de hårdare frågorna med de mjuka frågorna”. Hon säger:

— Att både kunna tala trovärdigt om Nato-frågan och ha en väldigt stark socialliberal, stridbar, feministisk profil. Att kunna ta de bägge sidorna och vara framgångsrik.

Om Ohlssons inte lyckas utmanövrera Björklund kommer hon ”att lämna och göra något annat inom politiken”.

— Det är väl så att lyckas man inte så får man ofta ta en annan väg i en sådan här situation, säger hon.

Jan Björklund tar dock den interna kritiken med ro och är inte orolig. Han säger:

— Det är bara i Nordkorea man har hundra procent support.

Källa:
Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund om partiledarposten


  • Publicerad:
    2017-06-02 09:30