SJUKVÅRD. Det råder brist på många viktiga mediciner i landet. Både öppenvård och sjukhus med svårt sjuka patienter är drabbade.

Det råder brist på många viktiga läkemedel i landet. Foto: Pxhere (CC0 1.0)

SVT Rapport rapporterar ikväll om att det råder brist på många viktiga mediciner i landet och att flera är helt slut hos leverantörerna.

Ett av de saknade läkemedlen är Vincristine, ett cellgift som är livsviktigt för personer som drabbats av bland annat leukemi eller lymfkörtelcancer. Läkemedlet är slut hos producenten fram till oktober.

Sjukhusen måste därmed klara sig på de lager de har. Om medicinerna skulle ta slut även där så kan det få allvarliga konsekvenser.

— Det kan leda till att man måste försöka ersätta det med andra preparat där det inte finns samma vetenskapliga grund för behandlingen och i värsta fall så kan det innebära sämre möjligheter och sämre effekt för patienterna. Det kan även påverka biverkningarna, säger Daniel Molin, onkolog på Akademiska Sjukhuset.

Bristen på läkemedel är inte bara ett problem i Sverige utan det ska vara ett problem över hela världen.

— Vi tror att läkemedelsindustrin har kapat ner på sina marginaler. Man producerar läkemedel precis i rätt mängd och sedan ska de fördelas ut över världen och är det ett litet land som Sverige så kan vi komma sist i kön, säger Johan Wallér, VD Apoteksföreningen.

Källa:
SVT Aktuellt


  • Publicerad:
    2019-07-05 23:15