STOCKHOLM. I lördags demonstrerade människor i hela världen mot företaget Monsanto Company. Nordfront var på plats i Stockholm där cirka 100-150 personer deltog i manifestationen.

Foto: Nordfront

Foto: Nordfront

I lördags hölls demonstrationen ”March against Monsanto” i hundratals städer runtom i världen mot företaget Monsanto Company och GMO. Under dagen besökte Nordfront Medborgarplatsen i Stockholm där en av demonstrationerna pågick. När Nordfronts utsända var på plats rapporterades det att omkring 100-150 personer deltog i manifestationen. Slagord som till exempel ”Hell no – GMO” och ”Krossa Monsanto” skanderades men i övrigt ska det ha varit en lugn stämning bland demonstranterna.

Foto: Nordfront

Foto: Nordfront

Foto: Nordfront

Foto: Nordfront

Manifestationer ska även ha hållits i Göteborg, Falkenberg och Växjö.

Monsanto
Det multinationella kemi- läkemedels- och jordbruksföretaget Monsanto Company är världens näst största producent av genmodifierade frön. Deras första produkt som tillverkades var sötningsmedlet Sackarin som sedan såldes till Coca Cola. De ligger även bakom miljögifterna DDT och PCB. Monsanto tillverkade också avlövningsmedlet Agent Orange som USA använde under Vietnamkriget som ska ha lett till att 400 000 tusen vietnameser dog eller ska ha skadats. Även 500 000 barn ska ha fötts med missbildningar på grund av giftet.

Forskning har visat att Monsantos genmanipulerade produkter kan orsaka allvarliga hälsoproblem som bland annat uppkomst av cancertumörer, infertilitet och missbildningar hos nyfödda barn. Flera EU-länder har förbjudit Monsantos GMO-fröer men inte Sverige. År 2012 gav jordbruksverket i Sverige klartecken för Monsanto att försöka odla den genmodifierade sockerbetan H7-1 i vissa södra delar av landet för att utvärdera de agronomiska egenskaperna och tåligheten mot ogräsmedel.

Fotnot: GMO (genetiskt modifierade organismer) är organismer där man på konstgjord väg förändrat arvsmassan för att få fram de egenskaper man vill ha. De vanligaste GMO-produkterna är GM-majs, GM-potatis och GM-raps. Det förekommer också att djur och bakterier genmodifieras.


  • Publicerad:
    2013-05-27 01:21