Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Donald Trump: “Federal Reserve är vårt största hot”

Av Redaktionen, 2018-10-17
redaktionen@nordfront.se

USA. I ett kontroversiellt uttalande har USA:s president Donald Trump utnämnt USA:s privatägda centralbank, Federal Reserve, som sitt största hot. Uttalandet fälldes under en intervju med Fox News, och enligt Trump hotar centralbanken USA:s ekonomiska tillväxt.

Under tisdagskvällen svensk tid intervjuades USA:s president Donald Trump i programmet Trish Regan Primetime på Fox Buisness Network. Under intervjun fällde presidenten kontroversiella uttalanden, när han gick till hårt angrepp på den privatägda centralbanken i USA, även kallad Federal Reserve.

Trump menar att centralbanken, som alltså står fullständigt utanför federal kontroll, hotar USA:s ekonomi med alltför snabba räntehöjningar.

— Centralbanken är självständig så jag talar inte med dem. Men jag är inte nöjd med vad de sysslar med eftersom det går för fort, sade Trump.

Det är inte första gången Trump kritiserar centralbanken, även om hans retorik skruvats upp ordentligt de senaste dagarna. Senast i söndags fick Federal Reserve en känga, när Trump intervjuades av CBS 60 Minutes.


Donald Trump vädrar sitt missnöje med USA:s centralbank under en intervju med CBS 60 Minutes.

Att en amerikansk president angriper Federal Reserve anses som oerhört kontroversiellt. I över två decennier har amerikanska presidenter ”respekterat” institutionens självständighet från den federala staten genom att följa en rådande praxis om att avtså från att kommentera eller recensera dess arbete. Detta trots att centralbankens agerande påverkar hela världens ekonomi.

Federal Reserve har en lång historia av att kontrolleras av judar, bland annat genom tidigare ordföranden för banken såsom Yanet Ellen, Ben Bernanke och Alan Greenspan. Många anser dessutom att det är den judiska bankirfamiljen Rothschild som genom ägarskap de facto kontrollerar Federal Reserve. Tidigare i år utsåg dock Trump icke-juden Jerome Powell till ny ordförande för centralbanken.

Yanet Ellen kritisk
Den tidigare Federal Reserve-ordföranden, judinnan Janet Yellen, är stark kritisk till att Trump lägger sig i centralbankens arbete. Detta då hon menar att hans kommentarer hotar bankens självständighet.

— Det är inte önskvärt att en president kommenterar centralbankens arbete så explicit, säger Yellen i en kommentar.

— Att politisera och underminera den [Federal Reserve. reds. anm.] är något som i grund och botten skadar banken och den finansiella stabiliteten. […] Uppenbarligen kan en president yttra sig och säga sin mening om dess policy ifall han väljer att göra det. Det finns ingen lag som förbjuder det, men jag tycker inte att det är klokt, fortsätter den tidigare centralbanksbossen.

John F. Kennedy vs. Federal Reserve
Den sista presidenten som gick emot den amerikanska centralbanken var John F. Kennedy, som genom att 1963 utfärda den exekutiva presidentordern 11110 (Executive Order 11110) kraftigt ville försvaga bankens ställning gentemot den federala staten. Ordern gav den federala staten rätt att återigen skapa pengar – med silver som täckning – utan att behöva gå genom Federal Reserve.

Innan John F. Kennedy mördades 1963 tog han krafttag gentemot Federal Reserves monopol på att skapa välstånd i USA.

Han lät dessutom USA:s skattemyndighet påbörja tryckandet av nya pengar som var räntefria, till skillnad från Federal Reserves pengar som var utfärdade privat och bundna till en ränta för den amerikanska staten och därmed befolkningen.

Detta eliminerade tillfälligt den privatägda centralbankens monopol på att skapa pengar i USA, som man haft sedan 1913. Kennedy mördades dock strax efteråt, varpå alla sedlar återkallades och Executive Order 11110 ignorerades, trots att ordern aldrig upphävdes rent formellt.

Källor:
Trump Says Federal Reserve Rate Hikes Are His ‘Biggest Threat’
JFK Vs The Federal Reserve
Chair of the Federal Reserve


  • Publicerad:
    2018-10-17 00:28