INRIKES. Antalet våldtäkter som klaras upp sjunker drastiskt. Enligt Brås senaste statistik har endast 8 procent av alla anmälda våldtäkter i år hittills klarats upp. 

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) som släpptes under torsdagen har endast 8 procent av alla våldtäkter hittills i år klarats upp. Detta är en siffra som har minskat kraftigt från föregående års 12 procent.

En av förklaringarna påstås vara att rekordmånga våldtäkter idag anmäls. Antalet handlagda fall gällande våldtäkt de sex första månaderna i år är 4 004 stycken, jämförelsevis med 3 047 under samma period förra året. Av dessa var det endast 302 det första halvåret i år respektive 354 under samma period ifjol som klarades upp.

Johanna Olseryd som är utredare på Brå och arbetar med frågor om sexualbrott försöker däremot att bortförklara den sjunkande statistiken.

— Många anmärker på att siffran känns låg, men man måste ha förståelse för att det finns omständigheter i de här brotten som gör att de är svåra att utreda. Man kan till exempel ha bevisning som gör att det går att styrka att det har skett ett samlag, men det kan ändå vara svårt att bevisa att det har skett utan samtycke, säger hon.

Källa: 
Polisen klarar upp färre våldtäktsfall 


  • Publicerad:
    2017-09-21 22:00