INRIKES. Under helgens upplaga av en ungdomsfestival i Umeå kom det in flera anmälningar om sexualbrott. Nu vill därför festivalsamordnaren utbilda killar i ”normkritik” så att de lär sig att ”detta inte är okej”.

På ungdomsfestivalen 2 days som hölls i Umeå i helgen kom det in sex anmälningar om sexualbrott, något som Nordfront skrev om tidigare i veckan. Nu vill festivalens samordnare Per-Erik Söderström försöka hindra att detta upprepas genom att utbilda killar i ”normkritik”.

— Vi vidtog många åtgärder både före och under festivalen. Men det skedde ändå. Jag är glad att tjejerna anmälde det i alla fall. Men polisen sa till mig att det är omöjligt att skydda med åtgärder på festivalen. Arbetet måste ske med killarna innan festivalen, säger Söderström.

Redan ifjol kom det in anmälningar om sexualbrott på Umeåfestivalen. Festivalen hade därför i förebyggande syfte under årets upplaga ”vidtagit åtgärder” som exempelvis ljusare discobelysning samt placerat dj:n på ett podium mitt på dansgolvet. Dessa ”åtgärder” gjordes dock alltså förgäves och nu väljer därför samordnaren att ta det så kallade förebyggandet av sexualbrotten ett steg längre.

— Vi kommer dra igång ett normkritiskt pilotprojekt på en fritidsgård för att prata med pojkarna och få igång en debatt. Detta är inte okej. Det är killarna vi måste prata med. Det är inte alla killar som begår sexuella ofredande, men alla sexuella ofredanden begås av killar, fortsätter Söderström.

Han inser dock att denna så kallade lösning inte når ut till alla blivande sexualbrottslingar i landet. Han vill därför även att högstadieelever så småningom ska ta del av utbildningen.

— Detta är ett samhällsproblem. De här killarna som begår brotten kommer om några år att komma ut på krogarna, då flyttas problemen dit.

I dagsläget är det två enligt uppgift killar i 15-18-årsåldern som är misstänkta för sexuella ofredanden på helgens festival. Andre Westberg som är chef på polisens ungdomsgrupp säger att de kommer att höras snarast, dock så behövs det specialutbildade poliser eftersom att alla inblandade sägs vara under 18 år.

Källa: 
Efter flera sexofredanden – han vill starta kurs för killar 


  • Publicerad:
    2017-09-20 06:00