STORBRITANNIEN I oktober kommer den nya statyn ”Hijabens styrka” att avtäckas i Smethwick. Statyn föreställer en kvinna bärandes hijab och tros vara den första av sitt slag.

I Smethwick i West Midlands-regionen har man beställt en staty föreställande en kvinna i den traditionella muslimska huvudbonaden hijab. Det så kallade konstverket är skapat av skulptören Luke Perry och kommer att avtäckas i oktober, skriver BBC.

Enligt BBC är statyn den första av sitt slag någonsin och kommer att stå fem meter hög och väga omkring ett ton.

Notan för statyn ”Hijabens styrka” står välgörenhetsorganisationen Legacy West Midlands för, vars verksamhet handlar om att ”hylla arvet av Birminghams invandrargrupper under efterkrigstiden”.

— Hijabens styrka är en verk som representerar kvinnor som bär hijab enligt den muslimska tron och den är där för att det är en så underrepresenterad del av vårt samhälle, men en väldigt viktig sådan, säger Perry i en kommentar.

— De behöver synas, det är så viktigt, och därför har det varit väldigt spännande att arbeta med [den muslimska] gemenskapen för att ta fram designen för vi visste inte hur den skulle se ut för än nu, fortsätter han.

Enligt BBC låg Luke Perry även bakom en staty kallad ”Svart brittisk historia är brittisk historia”, vilket föreställde en svart skolpojke med knuten ”svart makt”-näve.

Perry medger att hans skulpturer kan komma att skapa kontroverser.

— Men jag känner inte att någon av dessa är legitima, även om folk gör det. Det finns många människor som har invändningar mot de olikheter vi har i våra samhällen och önskar att dessa vore mer splittrade, säger Perry till BBC.