INRIKES. De båda dokumentärfilmarna Henrik Evertsson och Linus Andersson friades idag vid Göteborgs tingsrätt efter att ha stått åtalade för att ha brutit den gravfrid som enligt svensk lag råder kring Estonia.

Henrik Evertsson. Foto: Twitter.

Nu frias dokumentärfilmaren Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson i Göteborgs tingsrätt efter att ha stått åtalade för brott mot den gravfrid som råder kring den förlista passagerarfärjan Estonia. De båda svenskarna åtalades efter att i samband med filmning ha genomfört dykningar med en undervattensrobot på platsen.

Det som filmades var material för dokumentären ”Estonia – fyndet som förändrar allt”, som skapade stor uppmärksamhet när den visades i september 2020. Dokumentären ifrågasätter den officiella versionen av vad som hände vid fartygskatastrofen den 29 september 1994, då den visade ett tidigare oupptäckt hål i skrovet.

För denna upptäckt tilldelades Henrik Evertsson stora journalistpriset.

Kammaråklagare Helene Gestrin yrkade på villkorlig dom och dagsböter som straff för de båda åtalade.

I och med domen har det slagits fast att internationell lagstiftning väger tyngre än den nationella lag som förbjuder undervattensverksamhet vid Estonia.

— Internationell rätt vinner över den svenska lagen, kommenterar Robert Eneljung, rådman i Göteborgs tingsrätt till GP.

Vid filmningen arbetade teamet för ett norskt filmbolag på ett tyskt fartyg på internationellt vatten. Syftet från filmteamet var inte att kränka gravfriden utan faktainsamling. Vraket har enbart filmats från utsidan och de har inte plockat upp något från det eller filmat mänskliga kvarlevor som eventuellt finns kvar.

Eftersom de båda svenskarna befann sig på ett tyskflaggat fartyg medan undervattensfilmning skedde, så frias de för brott mot gravfriden. Tyskland har inte undertecknat gravfridslagen.

De åtalade hänvisade under rättegången till yttrandefriheten och allmänhetens behov av att få veta vad som egentligen skedde vid fartygskatastrofen, som blivit något av ett nationellt trauma för Sverige:

— Vi hade ett behov av att göra just den här informationshämtningen, sade Henrik Evertsson när han förhördes i tingsrätten enligt GP.

Eftersom det är första gången på 26 år som lagen om gravfrid vid Estonia prövas rättsligt är det sannolikt att domen kommer att överklagas.


  • Publicerad:
    2021-02-08 12:50