EBOLA. Ett vaccin mot det fruktade ebolaviruset kan snart vara verklighet efter att tester av ett nytt läkemedel utfört på människor visat positiva resultat.

vaccinesyrringe

Läkemedelsföretaget GlaxoSmithKline har tillsammans med det amerikanska smittskyddsinstitutet tagit fram ett vaccin mot ebola. Vaccinet har nu testats på tjugo friska personer med positivt resultat och utan allvarliga biverkningar.

Vaccinet är uppbyggt på ett förkylningsvirus som drabbar schimpanser. På viruset har forskare fäst protein från det fruktade ebolaviruset och på så sätt fått kroppens immunförsvar att utveckla antikroppar. Samtliga försökspersoner utvecklade antikropparna men trots de positiva resultaten har man ännu ingen garanti på att vaccinet verkligen skyddar mot sjukdomen.

Nu kommer forskarna att försöka hitta rätt dosering, en allt för hög dos kan göra att immunförsvarets gensvar blir för starkt med farliga biverkningar som följd. Hälften av de tjugo försökspersonerna fick en hög dos av vaccinet varav två då fick feber. Det oroar dock inte Anthony Fauci, chef det amerikanska smittskyddsinstituetet.

— Självklart hade vi föredragit ingen feber alls. Men två fall där febern varade i mindre än 24 timmar oroar mig inte. Övergående feber ser vi hos många andra vacciner också, säger han i en intervju.

Just nu testas olika doseringar på 260 personer i Mali, USA, Storbritannien samt Schweiz. Under nästa månad kommer man att ha svar från testerna och ytterligare tester för att utvärdera vaccinets effektivitet väntas ske under januari månad.

Även de kanadensiska myndigheterna jobbar på ett vaccin som nu testas av Newlink Genetics och läkemedelsjätten Merck.

Källa:
Ebolavaccin testas i expressfart


  • Publicerad:
    2014-11-27 19:30