UTRIKES Under ett tal inför Nato-tankesmedjan Atlantic Council fördömde EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen Rysslands militära agression mot Ukraina. Von der Leyen tog upp atombomben som släpptes över Hiroshima och hävdade att Ryssland nu ”återigen hotar att använda kärnvapen”.

Det var i samband med ett möte hos Nato-tankesmedjan Atlantic Council som EU-komississionens ordförande Ursula von der Leyen antydde att Ryssland låg bakom USA:s kärnvapenattacker mot Japan under andra världskriget.

Von der Leyen presenterade Japans premiärminister Fumio Kishida – som skulle motta ett pris från tankesmedjan – och passade då på att kritisera Ryssland för kriget i Ukraina, samt dra paralleller till ett tidigare besök i japanska Hiroshima, som förstördes av en amerikansk atombomb 1945. EU-bossens besök i Hiroshima gjordes i samband med att Japan var värd för ett G7-möte tidigare i år.

— Många av era släktingar förlorade sina liv när atombomben jämnade Hiroshima med marken. Ni har växt upp med överlevarnas berättelser och ni ville att vi skulle lyssna till samma berättelser för att möta det förflutna och lära oss något om framtiden, sa von der Leyen.

Vidare antydde von det Leyen att Ryssland nu ”återigen” hotar att använda kärnvapen precis som i Hiroshima, trots att det alltså var en amerikansk bomb och att Ryssland aldrig använt kärnvapen i krig.

— Det var en nykter start av G7 och en jag inte kommer att glömma, speciellt i tider när Ryssland hotar att återigen använda kärnvapen. Det är avskyvärt, det är farligt – och i Hiroshimas skugga är det oförlåtligt, fortsatte EU-bossen i talet vars utskrift publicerats på EU-kommissionens hemsida.