BROTT En tidigare Expo-medarbetare och ett stort antal andra personer har dömts för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med en demonstration anordnad av Extinction Rebellion.

Det var i slutet av augusti 2020 som Extinction Rebellion (XR) anordnade flera protestaktioner i Stockholm. Under en av aktionerna som ägde rum den 28 augusti trotsade ett stort antal demonstranter polisens order genom att sitta på en väg och blockera trafiken.

För detta blev 24 personer åtalade för ohörsamhet mot ordningsmakten. I samma mål åtalades dessutom två av de 24 aktivisterna tillsammans med två andra personer för skadegörelse. Det andra brottet ska ha skett den 7 november 2020 när klimataktivister klottrade på ett av Handelsbankens kontor i Stockholm.

Delar av klottret som målades på Handelsbankens fasad.

Bland de åtalade fanns Cajsa Unnbom (800905-8903) som 2008-2010 jobbade som redigerare åt den åsiktsregistrerande vänstertidningen Expo. Unnbom har förutom Expo bland annat arbetat för RFSU och den socialistiska och feministiska tidningen Bang.

Likt många av de andra aktivisterna erkände Unnbom att hon begått den aktuella gärningen men menade att det inte skulle ses som ett brott då XR hade agerat på grund av ”nöd”. Domstolen skriver:

Cajsa Unnbom har erkänt gärningen. Hon har dock bestritt ansvar för brott på den grund att hon handlade i nöd. Hon har uppgett att hon deltog i den aktuella aktionen genom att sitta ner på vägbanan. Hon minns att polisen uppmanade henne att flytta på sig och att hon valde att sitta kvar. Eftersom gärningen begicks i nöd ska hon gå fri från straffrättsligt ansvar.

Den ”nöd” Unnbom och de övriga aktivisterna skyller på är den nöd de känner över klimat- och miljöproblem. Tingsrätten avfärdar dock det försvaret och dömde samtliga som erkänt att de suttit på vägen, medan det fåtal som förnekade det friades då polisen slarvat med utredningsarbetet och åklagaren utan erkännandena inte riktigt kunde bevisa vilka som hade suttit på vägen.

Lennart Fernström.

Utöver Unnbom hittas även Lennart Fernström (650927-1398) bland de åtalade. Fernström äger bolagen som ligger bakom den ”frihetligt gröna” tidningen Syre som han också är chefredaktör för. Tidigare har han varit involverad i bland annat Fria Tidningar. Fernström friades dock av Stockholms tingsrätt då han förnekade att han deltagit i den olagliga sittprotesten.

Caroline Andrén.

Bland de åtalade fanns också Caroline Andrén (940925-9646) som är en av XR:s presstalespersoner. Andrén tillhörde de som erkände sin handling och dömdes för ohörsamhet mot ordningsmakten trots att hon hävdade att hon agerat i nöd. Andrén har i efterhand försvarat sitt deltagande i aktionen i en artikel som publicerades i Fernströms tidning.

Totalt dömdes ett 20-tal av de åtalade till böter för de aktuella brotten medan en handfull friades.