USA Den transsexuella Audrey Hale dödade tre barn och tre vuxna under en skolskjutning i Nashville i mars. Sedan dådet har uppgifter om ett manifest cirkulerat, men nu framkommer det att FBI har bedömt dokumenten vara för ”farliga” för att offentliggöras.

Sedan skolskjutningen i Nashville i mars, där transan Audrey Hale dödade tre barn och tre vuxna på en skola i staden, har det cirkulerat uppgifter om ett manifest. FBI har dock fortfarande inte offentliggjort något som liknar ett manifest från Hale, trots att både anhöriga till offren och politiker sätter allt större press på myndigheten.

Nu framkommer det att FBI håller manifestet hemligt eftersom man bedömer det vara ”astronomiskt farligt”, skriver New York Post.

Enligt Courtney Johnston, som är ledamot i Nashvilles stadsfullmäktige, har FBI inga planer på att offentliggöra manifestet inom närtid.

— Vad jag har fått återberättat för mig är att manifestet är en ritning för total förstörelse och det som hon planerat var detaljerat in till minsta detalj, säger Johnston till New York Post.

Johnston uppger att delar av manifestet kommer att publiceras så småningom, medan den ”överväldigande majoriteten” utgör en alldeles för stor ”fara för allmänheten”. Dessutom menar hon att manifestet gör att högt uppsatta polischefer inte kan sova, varför hon själv inte ens är nyfiken att läsa det.

FBI försöker dölja något

Alla köper dock inte förklaringen att manifestets innehåll riskerar att motivera andra transor att begå liknande dåd. Kriminologiprofessor Joseph Giacalone säger till New York Post att allmänheten har rätt att få veta vad som står i manifestet, även om delar skulle sekretessbeläggas.

— Jag tror att vad FBI egentligen oroar sig för här, precis som polisen, är att det finns något i [manifestet] som är verkligt skadligt för transgemenskapen.

Enligt Giacalone tvekar myndigheten på grund av fruktan för en ”våldsam motreaktion mot den skyddade gruppen människor”.