MEDIA. Public service mediet Yle stänger nu ner kommentarsfältet till alla sina artiklar som berör asylkaoset och Ryssland. Yle menar att det är skadligt om vanliga människor fritt diskuterar dessa ämnen utan att journalister deltar i diskussionerna och moderatorer censurerar det som skrivs.

Svenska Yles webbchef Mattias Erkkilä meddelade i förrgår att kommentarsfunktionen stängs för vissa artiklar. Erkkilä påstår att vissa ämnen, exempelvis frågor som gäller Ryssland och asylsökare, brukar leda till en polariserad debatt som inte ”tillför” diskussionen något.

— Frågor som gäller rysk politik och flyktingar är sådana där vi numera stänger kommentarsfunktionen. Kommentarmöjligheten finns inte heller längre under artiklar som handlar brott och olyckor, eller om vi har en personintervju som kan väcka så starka känslor att kommentarerna inte blir konstruktiva, säger Erkkilä och fortsätter sedan:

— Vi önskar att dessa diskussioner förs vid sådana tillfällen där vi själva kan delta bättre. Både genom att moderera och genom att som journalister delta i diskussionen.

Erkkilä säger vidare att Yle ser över möjligheten att utveckla ett system där användare ”loggar in med eget namn och med egen identitet”, vilket antagligen innebär att de tänker följa i svenska mediers fotspår och uppmana de som vill kommentera att logga in via det multinationella och yttrandefrihetsfientliga sociala mediet Facebook. Dock hävdar Erkkilä att de inte tänker förbjuda anonyma kommentarer helt, inte för att kontroversiella och viktiga samhällsfrågor som invandringsfrågan ska kunna diskuteras utan för att ”Svenskfinland är ett litet samhälle och kommer man från en liten ort är det viktigt att kunna uttala sig om känsliga frågor också utan att avslöja sin identitet”.

Artikeln där Yle öppet erkänner att man inte tillåter diskussioner i viktiga samhällsfrågor har i skrivande stund över 90 kommentarer, varav den absoluta majoriteten uttrycker negativa åsikter om förändringen. Så här lyder en kommentar skriven av signaturen ”Daniel”:

Tror knappast att det är nättroll som kommenterat i ärenden som tex. Invandring, utan vanliga medborgare som är oroliga för sin och sina barns framtid och säkerhet.
Vore oansvarigt av ex. en förälder att inte oroa sig över invandringen när bland dessa ett okänt antal Isis soldater befinner sig. Denna plan att bilda sovande isis celler i europa skrev media öppet om för ett antal år sedan. Nu håller detta på att hända, men media väljer att blunda. Samtidigt försöker man även lägga bindel för medborgarnas ögon. Härefter MV för min del.

En annan kommentar signerad ”Gäst”:

Den finska pressen skriver i allafall lite mera sanningar om asylsökande än HBL och Svenska YLE som smutskastar den egna befolkningen och aktivt förskönar bilden av asylsökande. Att man sedan skall betala en extra skatt för denna propaganda är ju helt odemokratiskt.

Källa:
Nya regler för kommentarerna


  • Publicerad:
    2016-02-14 07:00