OLYMPISKA SPELEN. I år sker ett historiskt deltagande av ett nytt lag i sportsammanhang. Ett flyktinglag har satts ihop av FN och Olympiska Kommittén och kommer delta i tävlingen för att visa solidaritet med alla världens flyktingar.

Imorgon fredag invigs det 31:a Olympiska Sommarspelen i Rio de Janeiro, Brasilien. Det är första gången som spelen arrangeras i ett sydamerikanskt land och pågår mellan 3-21 augusti. Utöver de 206 nationerna och 11 178 deltagarna kommer i år även ett lag med flyktingidrottare delta, de går under benämningen Refugee Olympic Team (ROT).

7477336-4x3-940x705

Det var i mars i år som den Internationella Olympiska Kommiténs (IOK) ordförande Thomas Bach meddelade att ett lag bestående av fem till tio flyktingar kommer att delta i spelen under olympisk flagg. Anledningen är att sätta fokus på ”flyktingkrisen” som just nu pågår i världen. UNHCR som är FN:s flyktingorgan har givetvis ett finger med i spelet och har valt ut fanbäraren för laget. Det är den syriske flyktingen Ibrahim Al-Hussein som ska bära flaggan och på så sätt ”visa solidaritet med hela världens flyktingar”.

Det ekonomiska stödet på 2 miljoner dollar till laget står IOK för och det var även dem som valde ut atleterna bland 43 tävlande. Kriterierna för att bli vald var att FN hade deklarerat personen som flykting och att det fanns en sportslig begåvning.

Den 3 juni släppte IOK deltagarna i ROT:

James Chiengjiek [Sydsudan]
Yiech Biel [Sydsudan]
– Paulo Lokoro [Sydsudan]
– Yonas Kinde [Etiopien]
– Popole Misenga [Republiken Kongo]
– Rami Anis [Syrien]
– Rose Lokonyen [Sydsudan]
– Anjelina Lohalith [Sydsudan]
– Yolande Mabika [Republiken Kongo]
– Yusra Mardini [Syrien]

Den syriska simmerskan Yusra Mardini kommenterar sitt deltagande så här:

– Jag vill göra alla flyktingar stolta över mig […]

Ursprungstanken med OS var att olika folk skulle tävla mot varandra och visa vem som var bäst. Vilket folk som flyktingarna representerar i sitt lag ”Refugee Olympic Team” är det ingen som vet. Det här blir kanske något återkommande i olympiska sammanhang och värdet av att tävla för ett folk och för en nation förminskas av globalistorganisationerna?

Källa:
Historiskt deltagande för flyktinglaget i OS
Refugee Olympic Team at the 2016 Summer Olympics


  • Publicerad:
    2016-08-04 19:35