SVERIGE. Sverigedemokraterna har vid flera tillfällen under året fått hyra lokaler från Folkets Hus. Riksorganisationen Folkets Hus och Parker går nu ut i ett pressmeddelande och rekommenderar en ny lokaluthyrningspolicy där ”främlingsfientliga” och ”rasistiska” grupper ska stängas ute och ej få hyra lokaler.

Pressmeddelandet konstaterar att ”främlingsfientliga” och ”rasistiska” rörelser är på frammarsch i Sverige och Europa, rörelser som inte står bakom grundläggande demokratiska värderingar. Vilket folkvalda Sverigedemokraterna påstås vara en del av.

— Folkets Hus och Parker värnar de mänskliga rättigheterna och för oss är det självklart att ta ställning för ett inkluderande samhälle. Med utgångspunkt från detta uppmanar vi våra medlemsföreningar att inte hyra ut sina lokaler till partier som Sverigedemokraterna, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Alla människor är välkomna och lika mycket värda i Folkets Hus, förutom oliktänkande.

— Beslutet att inte upplåta våra lokaler till främlingsfientliga rörelser är en viktig markering som visar att vi värnar om ett öppet samhälle där alla människor är välkomna och självklart är lika mycket värda, säger Annika Nilsson, styrelseordförande Folkets Hus och Parker.

När Sverigedemokraterna tidigare i år hyrde lokaler i Umeå agerade Folkets Hus lokala vd Håkan Bäckström åsiktspolis och deltog på mötet för att kontrollera att inget främlingsfientligt yttrades. Trots att SD följde reglerna och mötet fick godkänt av nämnda polis så haglade kritiken från lokala politiker från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som krävde svar och ändring av hyresvillkoren.

Nu har alltså kritiken burit frukt och Folkets Hus kommer försöka porta invandringskritiska organisationer.

Källor:
Riksorganisationen Folkets Hus och Parker stänger dörren för främlingsfientliga och rasistiska grupperingar
Folkets Hus VD åsiktsövervakade SD-möte – som fick godkänt


  • Publicerad:
    2014-04-14 18:00