POLITIKER Moderatledarens löfte till hushållen drygt en vecka före valdagen om ett prisskydd för elnotor på plats den 1 november gavs utan de andra ”utfärdande” partiernas kännedom – och det gäller inte längre.

De svenska hushållen fick före valet ett löfte om att ett skydd mot höga elnotor ska vara i funktion den 1 november. Den planeringen gäller inte längre. Det var M-ledaren Ulf Kristersson, som i ett sms till TT nio dagar innan valet gick ut med ett ”gemensamt löfte” från M, KD, SD och L – en utfästelse som de fyra partierna aldrig kommit överens om.

Samtidigt har Svenska Kraftnät av regeringen tilldelats uppgiften att utarbeta en plan för hur ”flaskhalsavgifterna ska kunna återföras till hushåll och företag”. S-regeringen har härvid fastställt 15 november som deadline.

Carl-Oskar Bohlin, moderaternas energipolitiske talesperson, har i sitt färska skriftliga meddelande till TT istället nu en svävande tidtabell:

En M-ledd regering kommer att kompensera hushåll och företag för höga elpriser så snart det är möjligt.

Så här skrev dock moderatledaren i sitt sms till TT nio dagar före valet:

Om vi vinner valet och Sverige får en ny regering, så kommer vi se till att högkostnadsskyddet för hushåll och företag mot de extrema elpriserna, finns på plats den 1 november. Hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul.

Detta skrev moderatledaren alltså i ett sms till TT nio dagar före valet – och löftet gavs utan att de andra partier, som påstods stå bakom det, kände till det.