FRANKRIKE. I över en vecka har poliser i Frankrike protesterat våldsamt mot deras försämrade arbetsmiljö, särskilt i så kallade ”no go-zoner”.

frankrikepolis

Redan den 17 oktober demonstrerade hundratals poliser i Paris mot deras försämrade arbetsmiljö. Det är framförallt i de flerfaldiga ”no go-zoner” som finns i bland annat Paris som polisen upplever starka hinder inför att kunna utföra sitt arbete.

Startskottet sägs ha varit då fyra polismän attackerades med en brandbomb i en förort till Paris tidigare denna månad — något som sägs ha fått bägaren att rinna över för många poliser.

Poliserna har använt sina fordon under demonstrationerna, något som fick inrikesminister Bernard Cazeneuve att kalla demonstrationen för olaglig. Sedan dess har protesterna spridit sig bland annat till Marseille, Nice och Tolouse.

Efter att protesterna pågått i en veckas tid hade inrikesminister Cazeneuve ett möte med president François Hollande och polisfackets ledare, där de kom överens om att polisen skulle få 250 miljoner euro extra för bland annat bättre utrustning.

Detta tycks dock inte ha haft någon lugnande inverkan, då protesterna fortsätter, något som illustreras av vad Twitter-kontot Sébastien Jallamion skrev för tre dagar sedan:

Medborgare: den nationella polisen har, sedan igår, gått in i #resistance (motstånd). Lyssna inte på kontrollerad media. #AngeredPolice

I fredags blev fem poliser i Marseille inkallade för ”disciplinära åtgärder” på grund av olydnad. Hela tvåhundra polismän dök upp för att visa sitt stöd för de fem. En undersökning som franska Le Figaro gjorde i onsdags visar att 90 procent av fransmännen står bakom polisens protester.

Källor:
France: Nationwide Police Revolt!
At boiling point: Frustrated French police officers stage ’illegal’ protests
Protesting French police officers converge on National Assembly in Paris


  • Publicerad:
    2016-10-31 15:50