VÄRLDEN. Vad som uppges vara en 25-årig fransman med terrorplaner greps nyligen av den ukrainska säkerhetstjänsten. Vid gripandet fann man automatvapen och sprängämnen som skulle användas för att attackera den franska staten och rasfrämlingar i landet.

France_terrorist

25-åringen sekunderna innan han grips av Ukrainsk säkerhetspolis vid gränsen.

Enligt den ukrainska säkerhetstjänsten hade den terrormisstänkte mannen planerat hela femton terrordåd, bland annat mot fotbolls-EM. Bland de planerade dåden uppges även finnas riktade attacker mot synagogor och moskéer i Frankrike, något som gjort att man pekar ut den misstänkte 25-åringen som ”högerextremist”.

Det var efter att mannen varit i Ukraina och köpt vapen av beväpnade grupper som landets säkerhetstjänst fick intresse för 25-åringen. När han greps fann man 125 kilo sprängämnen, 5000 patroner, 100 tändhattar, flera automatvapen och granatgevär.

Mannen ska ha arbetat på ett jordbrukskollektiv i Frankrike och beskrivs av sin chef som ”diskret och artig”. Han är även populär bland sina grannar och de beskriver honom som ”trevlig, intelligent, omtyckt och alltid redo att vara till tjänst”. Enligt den Ukrainska säkerhetstjänsten ogillar han den utveckling som sker i Frankrike med massinvandring och globalisering.

— Fransmannen talade negativt om sin regerings agerande, massimmigration, spridning av islam och globalisering. Han pratade också om planer att genomföra flera terroristattacker, säger Vasilij Gritsak som är chef för ukrainska säkerhetstjänsten.

Källa:

Man gripen i Ukraina – ville utföra terrordåd i Frankrike under EM


  • Publicerad:
    2016-06-06 20:55