POLITIK. Före detta statsministern Göran Persson (S) tror att Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att bilda den nya regeringen med Ulf Kristersson som statsminister och med passivt stöd av Sverigedemokraterna.

Foto: Magnus Fröderberg/Norden.org

I SVT:s Agenda på måndagskvällen intervjuades tidigare statsministern Göran Persson om hur Sverige skulle kunna regeras med tanke på det besvärliga parlamentariska läget efter valet. Han tror att det kommer att ta tid att komma fram till en lösning:

— Det blir, tror jag, en ganska dramatisk process. Där man kanske röstar några gånger i statsministerfrågan.

Persson tror inte att de rödgröna partierna kommer att få stöd i Riksdagen för en regeringsbildning. Inte heller tror han att en ren alliansregering kommer att tolereras av Sverigedemokraterna, främst på grund av Centerpartiets och Liberalernas låsning i migrationsfrågan.

Den troliga lösningen i slutänden blir då att Moderaterna och Kristdemokraterna får säga farväl till sina allianskolleger Centerpartiet och Liberalerna och själva bilda regering. Persson säger i intervjun:

— Den [regeringen] tolereras av både Sverigedemokraterna och troligen också de så kallade mittenpartierna, Liberalerna och Centerpartiet.

Jimmie Åkesson har tidigare sagt att han kan samarbeta med vem som helst – men har främst pekat ut Moderaterna och Kristdemokraterna som möjliga samarbetspartners.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer, som utfrågades i SVT:s Aktuellt på måndagskvällen, poängterade flera gånger att målet är att bilda en alliansregering. Men han uteslöt samtidigt inte att andra alternativ kunde bli aktuella ifall en ren alliansregering inte skulle gå att samla stöd för.

Källa:
Göran Persson: KD och M troligaste regeringsalternativet


  • Publicerad:
    2018-09-11 12:50