JURIDIK. Granskning Sveriges Johan Andersson har i ett långt samtal med en av polisens presstalesmän för Region Väst försökt att reda ut de juridiska kullerbyttor som Göteborgspolisen begagnar sig av för att försvåra för Motståndsrörelsen.

Göteborgspolisen har efter insatsen i Göteborg, där man plötsligt förbjöd Motståndsrörelsens tillståndsgivna demonstration, mött hård kritik av flertalet systemkritiker. Johan Andersson från Granskning Sverige är en av dem och i ett samtal med Hans Lippens, presstalesperson för Region Väst, försöker han reda ut hur polisen egentligen tänker.

Ett av problemen med polisens agerande är att de grep ett tjugotal medlemmar i Motståndsrörelsen med misstanke på våldsamt upplopp. Samtidigt betraktade man inte de människor som samlats för att demonstrera som en demonstration, eller allmän sammankomst, utan en ”folksamling”. Definitionen motiveras bland annat med att fanorna inte vecklats ut och att man inte nått fram till den anvisade platsen för den allmänna sammankomsten. Just våldsamt upplopp kan dock endast ske i samband med en allmän sammankomst, vilket man har försökt lösa genom att hävda att folksamlingen i samma stund som man vek av mot vänster också övergick till en allmän sammankomst. Det uppstår dock ytterligare ett problem med det resonemanget, eftersom polisen hindrade och förbjöd den allmänna sammankomsten – ett beteende som man knappast hade stöd för i grundlagen.

Lippens gör också sitt bästa för att försöka förklara varför man valde att gripa och frihetsberöva 23 personer ur Motståndsrörelsens samling, till synes helt utan någon egentligen anledning, medan man bland de stenkastande våldsverkare som försökte hindra den tillståndsgivna demonstrationen endast frihetsberövade en individ. Presstalesmannen påstår bland annat att samtliga 23 individer som frihetsberövades hade begått våldshandlingar mot polisen. Ett ganska uppseendeväckande uttalande som bevisligen är lögn, då det bland de gripna fanns en journalist och två trumslagare.

Lippens påstår också att han inte känner till att någon journalist med gul väst ska ha blivit gripen, trots att han fanns på plats när personerna greps.

I ett bonussamtal frågar Johan Andersson samme presstalesman om varför de motdemonstranter som forcerade polisens PL-24 område, där en person dessutom ska ha slagit en polisman, inte misstänks för våldsamt upplopp. Precis som i det tidigare samtalet avslutar Lippens diskussionen skyndsamt när han misslyckas med att förklara sig.

Lyssna på samtalen nedan:


  • Publicerad:
    2017-10-13 19:00