FILIPPINERNA. Islamistiska rebellgrupper som är nära sammankopplade med Islamiska staten har tagit över delar av staden Marawi i södra Filippinerna och drabbat samman med den filippinska militären. President Rodrigo Duterte har utlyst undantagstillstånd.

Marawi City är belägen i Mindanao, som är en autonom muslimsk region i södra Filippinerna. Enligt uppgifter i såväl lokal som internationell press ska de IS-liknande grupperna Maute och Abu Sayyaf ockuperat delar av staden och uppmanat lokalbefolkningen att gå med i IS.

— Några av dem knackade på våra dörrar. Vissa försökte komma in men vi låste våra grindar och dörrar. Jag brukade bara se sånt här på TV, men nu står dem här. De skjuter inte civila, men de skrek i en megafon om att gå med i Isis och jihad, säger en boende till Inquirer.net.

Under tisdagen skickade Filippinernas president Rodrigo Duterte in militären för att rensa ut rebellerna. Duterte valde också att utlysa undantagstillstånd i delar av regionen. Sporadiska eldväxlingar ska ha inträffat mellan rebellerna, lokal polis och militären.

Den filippinska militären uppmanar befolkningen i Marawi City att hålla sig inomhus. I Marawi City bor det lite över 200 000 personer och 99,6 procent av befolkningen är muslimer.

Källa:
Marawi residents told to stay indoors, drop to ground in case of gunfire


  • Publicerad:
    2017-05-24 10:00