INRIKES. En visselblåsare vid Försäkringskassan vittnar om hur anställda belönas med högre lön beroende på hur många avslag på ansökningar om sjukpeng de gjort.

En handläggare vid Försäkringskassan i Stockholm har vittnat om hur anställda belönas med högre lön ju fler avslag på ansökningar om sjukpenning de gör. När fackförbundet ST kontrollerade uppgifterna hade de stött på fler anställda, även vid andra kontor, som bekräftat att just antalet avslag varit en del av det som tagits upp vid löneförhandlingar. Fackförbundet uppger sig vara kritiska till förfarandet.

— Det är fullständigt horribelt att ha en sådan situation, säger Siv Norlin, sektionsordförande för ST.

Regeringen säger sig inte ha haft kännedom om det hela, men socialminister Annika Strandhäll uppger att hon ”reagerat” när hon fick höra hur det stod till.

— Det är helt oacceptabelt och när den händelse som beskrivs i det här reportaget kom till min kännedom så tog vi omedelbart kontakt med Försäkringskassan, säger Strandhäll.

Från Försäkringskassan säger man att det rör sig om en isolerad händelse och att man nu undersöker det hela närmare. Enligt Lars-Åke Brattlund, som är försäkringsdirektör vid Försäkringskassan, ska dock ett sådant förfarande inte vara acceptabelt.

Källa:
Handläggare: Avslag på sjukpeng ger högre lön


  • Publicerad:
    2018-04-16 20:45