INRIKES. Under kvällen meddelades att den moderate riksdagsmannen Hanif Bali lämnar Moderaternas partistyrelse – och Twitter. Nu välkomnas den iranskfödde provokatören till det nybildade partiet Alternativ för Sverige.

Hanif Bali (M).

Eftersom riksdagsledamoten Hanif Bali (M) publicerade mail mellan Utrikesdepartementet (UD) och den nekonservative debattören och självutnämnde jedimästaren Patrik Oksanen anklagades han för att ”gå Rysslands ärenden”. Detta trots att mailen ursprungligen hade begärts ut enligt offentlighetsprincipen, som regleras i svensk grundlag.

Tack vare detta inledde Moderaterna en internutredning mot Bali, vilket har resulterat i att den moderate provokatören under kvällen meddelat sin avgång från Moderaternas partistyrelse på sin Facebook:

Efter en dialog under dagen med partiledningen har jag ikväll meddelat Moderaternas partistyrelse att jag begär att få lämna uppdraget som ledamot i partistyrelsen.

Med min plattform och räckvidd får jag väldigt många tips i form länkar, uttalanden och offentliga handlingar från alltifrån poliser och lärare till journalister. Min publicering av handlingen och att jag först inte namngav källan har sargat förtroendet och därmed lämnar jag mitt partistyrelseuppdrag. Jag vill återigen be Patrik Oksanen om ursäkt.

Moderaterna tycks vara nöjda med beslutet och antyder att internutredningen hade kommit fram till ett liknande beslut.

— Det är bra att det nu är klarlagt vad som har hänt. Vi tar utomordentligt allvarligt på det inträffade. Hanif Bali har agerat aningslöst och omdömeslöst genom att okritiskt förmedla uppgifter ägnade att misskreditera en journalist som är profilerad inom säkerhetspolitiska frågor, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer i ett uttalande.

— Man får inte ens riskera misstanken att man kan springa någon annans ärenden. Finns det misstankar om att främmande makt kan vara inblandade, så är det allvarligt i sig, säger Moderaternas kommunikationschef Hampus Knutsson till SVT:s Agenda.

Den iranskfödde Hanif Bali har gjort sig ett stort namn på Twitter, där han provocerat kulturmarxister genom att kritisera mot massinvandringen i skarpa ordalag, men också genom att flirta med alternativhögerestetik. Bali har till och med anklagats för att samarbeta med Nordiska motståndsrörelsen av bluff-historikern och ”e-skejtaren” Henrik Arnstad.

I Facebook-meddelandet där han gav besked om sin avgång från partistyrelsen meddelar dock Bali även att han lämnar Twitter:

Mitt uppdrag gentemot väljarna som riksdagsledamot ämnar jag fullfölja – därtill en valrörelse och vinna förtroende för mina idéer på nytt. Jag kommer driva min politik här på Facebook, i TV och riksdagskammaren men inte längre på Twitter.

Helgen har varit omtumlande, ledsam och lärorik. Det enorma stöd medlemmar, kollegor, följare – och t.o.m meningsmotståndare visat mig de senaste dagarna uppskattas oerhört. En höger som inte håller ihop är en höger som aldrig kommer vinna. Jag hoppas verkligen att jag även fortsatt har er support.

Det är också på Twitter som det nybildade partiet Alternativ för Sverige (AfS) sträcker ut en hand till Bali:

Hur AfS:s tilltänkta väljarbas skulle reagera med en icke-svensk representant för partiet är dock oklart.

Källa:
Hanif Bali (M) lämnar partistyrelsen – och slutar twittra


  • Publicerad:
    2018-03-18 23:30