ÖSTERRIKE. Regeringen i Österrike betalade för lite när de tvingade av en kvinna ägandet för huset som Hitler föddes i. Nu ska hon kompenseras.

Adolf Hitlers första hem.

En fastighetsägare i Österrike, Gerlinde Pommer, som ägde huset i Braunau am Inn där Adolf Hitler föddes, hade i årtionden hyrt ut fastigheten till myndigheterna, men hon vägrade att sälja den. Inte heller ville hon tillåta ändringar av huset.

Adolf föddes i huset den 20 april 1889. Trots att familjen Hitler flyttade ifrån Braunau till Passau redan när Adolf var tre år, har myndigheterna alltid varit oroliga för att huset ska bli en ”vallfartsort” för ”nazister”. Man har också sagt att man vill riva huset.

Myndigheterna i Österrike bedrev i många år en kamp för att ta över huset. 2017 tvingade regeringen Gerlinde Pommer att sälja huset till dem, mot hennes vilja.

Nu har en domstol fastslagit att staten betalade kvinnan alldeles för lite när de tog huset ifrån henne. Hon ska enligt det nya beslutet ha fem gånger så mycket betalt som författningsdomstolen tidigare hade beslutat om.

Den nya köpesumman motsvarar över 16 miljoner kronor.

Fastigheten är på 1 500 kvadratmeter inklusive garage och parkeringsplatser.

Kvinnans advokat säger att Pommer är ”lättad” över att åtminstone ha fått ett skäligt pris för fastigheten som hon avtvingades, men advokaten räknar med att ärendet nu måste mala genom byråkratin innan det kan förverkligas.

Den senaste verksamheten i huset upphörde 2011. Då användes det till vårdcenter för vuxna med funktionshinder.

Judiska lobbygrupper har velat att Hitlers födelsehem ska rivas och ett nytt byggas på platsen. För att förnedra minnet av Hitler har man föreslagit att ett socialkontor ska inhysas där. Andra förslag har varit att det i propagandasyfte också ska uppföras förintelseminnesmärken och ett informationskontor om judarnas påstådda lidanden.

Källa:
Hitlers födelsehem såldes för billigt


  • Publicerad:
    2019-02-08 12:25