SVERIGE. Idag föll domen mot den invandrare som i april våldtog en 13-årig flicka i Sjöhagaparken i Mariestad. Hovrätten ändrar domen från våldtäkt till sexuellt utnyttjande och menar på att det inte går att utesluta att invandraren uppfattade samlaget som frivilligt.

uguglio

Det var i april år 2016 som händelserna utspelade sig. Flickan och hennes kamrat stötte på invandraren vid fotbollsplanen i Mariestad. Där ska den unga flickan och förövaren ha bytt chattkontakter med varandra för att sedan ha gått skilda håll. Flickan och hennes vän följdes åt till centrum där även de gick skilda vägar hemåt. I Sjöhagaparken ska invandraren ha cyklat ikapp flickan och gjort henne sällskap. Båda medger att de har samtalat med varandra men efter det går berättelserna isär.

Enligt gärningsbeskrivningen ska mannen ha dragit omkull flickan, hållit fast hennes handleder och med våld ha tvingat sig till samlaget. Flickans mamma har berättat hur hennes dotter kom hem och hur hon gråtandes körde sin dotter till sjukhus. Enligt rättsintyget ska flickan haft flera skador på kroppen.

— Det var fruktansvärt. Jag var i chocktillstånd. Jag grät hela vägen till sjukhuset, sade mamman då.

Även förhör med flickans vän styrker berättelsen. Hon menar på att mannen redan vid första mötet var påstridig. Åklagaren yrkade på utvisning av mannen men drog tillbaka det under förhandlingarna med förklaringen:

— Han hade trots allt etablerat sig väl i landet och det gick bra för honom. Då kändes det oskäligt att yrka på utvisning.

Vid tingsrättsförhandlingarna i juni dömdes mannen till 18 månaders skyddstillsyn med särskild behandlingsplan och han skulle betala skadestånd på totalt 140 000 kronor till flickan.

Redan under denna förhandling uppstod oklarheter kring invandrarens ålder. Enligt hans pass från hemlandet är han född 1996 men rätten har valt att gå på andra dokument samt vittnesuppgifter från människor som vistats med mannen som alla hävdar att han är yngre.

Invandrarens advokat var inte nöjd med domen utan ansåg att bevisningen var bristfällig och uppmanade sin klient att överklaga domen. Något som också skedde. Idag föll hovrättens dom.

Invandraren frias helt från våldtäkt och döms istället för sexuellt utnyttjande av barn. Påföljden blir 90 timmars samhällstjänst som redan anses vara verkställda då han suttit frihetsberövad. Hovrätten motiverar domen med att det inte går att utesluta att han har uppfattat samlaget som frivilligt.

”De uppgifter som målsäganden har lämnat ger enligt hovrättens mening inte underlag för annan bedömning än att NN kan ha uppfattat samlaget som frivilligt från hennes sida”

Hovrätten anser även, likt tingsrätten att mannen är född 1999 och inte 1996 som passet från hemlandet säger. Det faktum att han då räknas som tonåring har även påverkat straffet från hovrätten.

Källor:
Uppmärksammad våldtäktsdom ändras
Våldtog 13-årig flicka – dömd till skyddstillsyn


  • Publicerad:
    2016-08-24 14:25