STOCKHOLM. Under lördagskvällen inträffade en misstänkt våldtäkt inne på en offentlig toalett på området för Weekend festivalen som just nu pågår i Stockholm. Detta trots att festivalarrangörerna i år ”storsatsat” på säkerheten.

Bilder från Weekend-festivalen som just nu pågår i Stockholm.

Bilder från Weekend festivalen som just nu pågår i Stockholm.

Det sexuella våldet som präglat sommarens festivaler i Sverige fortsätter. Denna gång är det en misstänkt våldtäkt som ska ha skett igår kväll kring 22-tiden under Weekend festivalen i Stockholm.

Det är en kvinna i 20-års åldern som uppges ha blivit våldtagen inne på en offentlig toalett inom festivalområdet.

— Det har inträffat på en sådan tillfällig toalett, en bajamaja. Det är mycket folk i rörelse och det är då man passar på, säger Jan-Åke Nilsson, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.

Kvinnan har hörts av polisen under kvällen och fördes senare till sjukhus för medicinsk undersökning. Det finns ingen gripen eller misstänkt i nuläget, men polisen säger att de har signalement på den misstänkte gärningsmannen. I övrigt vill man inte ge fler detaljer.

— Nej, det finns ingen misstänkt, men man har fått någon beskrivning av hur personen ser ut, säger Jan-Åke Nilsson som inte kan gå in närmare på signalementet.

Inför Weekend festivalen gick arrangörerna ut och meddelade att man ”storsatsar på säkerhet”, just med tanke på sexuella övergrepp. Förutom den ordinarie i säkerheten ska man ha infört ett ”trygghetsnummer” tid festivalbesökare uppmanats att ringa ifall de ser eller upplever hot, våld eller sexuella övergrepp, samt ”trygghetsstationer” i form av tält som kunde uppsökas i trygghetsskapande syfte. Så här beskrev festivaldirektören Tozer Islercelik deras inställning till sexuella övergrepp i vintras:

— Vi har lång erfarenhet av musik och nöje genom festivaler och nattklubbsliv. Tyvärr förekommer händelser med hot, våld och övergrepp. Detta hör inte hemma vare sig på vår festival eller någon annanstans i samhället. Det är viktigt för oss att ta vårt ansvar som arrangör och aktivt arbeta förebyggande och skapa trygghet för våra besökare. Vi på Weekend Festival Sweden vill vara tydliga med att vi har nolltolerans mot all form av våld, hot och övergrepp.

Källor:
Misstänkt våldtäkt på festival i Stockholm
Weekend Festival storsatsar på säkerhet


  • Publicerad:
    2016-08-07 07:00