CORONAKRISEN. Trycket är hårt på Stockholms intensivvård. Detta enligt Dagens Nyheter som menar att beläggningen under helgen var 101 procent.

Det är Bonniertidningen Dagens Nyheter som rapporterar om en alarmerande överbeläggning inom intensivvården i Stockholm. I lördags morse var 164 av 162 intensivvårdsplatser upptagna, vilket är en överbeläggning med 101 procent, enligt underlag som tidningen tagit del av.

— Det är en stor stress när det redan är fullt när man börjar sitt pass. Vi försökte ordna för den patient som var planerad att lämna intensiven men det gick inte – han blev sämre och blev tvungen att intuberas igen, berättar en av de anställda på intensiven i Huddine.

Enligt Björn Persson, som är verksamhetschef för perioperativ medicin och intensivvård, PMI, på Karolinska, är överbeläggningen ”expeditionell”. I ett mejl till DN skriver han att han aldrig varit med om något liknande och att intensivvården riskerar att ”passera tröskeln för att alla som behöver intensivvård höjs oavsiktligt, med patientsäkerhetsrisker som följd”.

Överbeläggningen har bland annat drabbat barnvården. 120 medarbetare, läkare, sjuksköterskor och undersköterskor har kommenderats att jobba med covid 19-vård under julen. Dessutom är samtliga planerade barnoperationer som kan vänta utan medicinsk risk, cirka 75 operationer, uppskjutna till den 10 januari.

— Tyvärr är det barn som får stå tillbaka för att vuxna tycker att det är viktigt att shoppa på Black Friday. Jag är övertygad om att de flesta barn vill ha sina föräldrar hemma till jul och inte uppkopplad med en massa slangar på en intensivvårdsavdelning utan möjlighet att få träffa sina barn, säger Lars Falk, tillförordnad verksamhetschef på barn-PMI på Karolinska, till DN.


  • Publicerad:
    2020-12-14 19:00